• Πολιτική

    Η συγγνώμη του Πολάκη για την γκάφα με το έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ: Έκανα λάθος για τα 230 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Πολάκης

    Παύλος Πολάκης


    Συγγνώμη για το λάθος του ζήτησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατά τη δεύτερη ημέρα ακρόασής του από την εξεταστική επιτροπή που μελετά περιπτώσεις σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, παραδέχθηκε τελικά πως οι αναφορές του για “μαύρη τρύπα” ύψους 230 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ οφείλονται σε λάθος υπολογισμό.

    Ο κ. Πολάκης είχε αναφέρει κατά την πρώτη ακρόασή του από την επιτροπή πως σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου είχε ανακαλύψει «πριν 10 ημέρες» το συγκεκριμένο έλλειμμα, χωρίς όμως να προσκομίσει κάποια συγκεκριμένα έγγραφα που να το αποδεικνύουν. Στην σημερινή εξέταση ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας,  Γ. Γεωργαντάς, ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό “μήπως το ταμειακό υπόλοιπο το μεταφέρετε ως έσοδο στην επόμενη χρονιά;”.

    Ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε την γκάφα του, καθώς προσμέτρησε ως έσοδο το ταμειακό υπόλοιπο, λέγοντας “συγγνώμη, λάθος”. “Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως κάνατε διπλοεγγραφή στα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς. Το ταμειακό υπόλοιπο καταγράφεται ως έσοδο την χρονιά που επετεύχθη και δεν καταγράφεται ως έσοδο και την επομένη όπως κάνατε εσείς. Τα 166,2 εκατ. ευρώ από τα 230 του κ. Πολάκη έχουν διπλοεγγραφεί. Αρα από το αρχικό ποσό πρέπει να αφαιρεθεί. Ούτε ο καραγκιόζης κάνει τέτοιες πράξεις”, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς.

    Ο κ. Γεωργαντάς  κάλεσε τον υπουργό να κάνει ξανά τους υπολογισμούς του και να ενημερώσει την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού ο οποίος προσπάθησε να αντεπιτεθεί κάνοντας ξανά λόγο για «εκατομμύρια που λείπουν», τα οποία όπως είπε  «δεν είναι κουμπότρυπες και να αφήσει η ΝΔ τους χατζιαβατισμούς». Μάλιστα όπως ανέφερε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις κατηγορίες που εξαπέλυσε, «στα Σφακιά λένε: «Ξέρεις να κλέβεις. Ξέρεις να φυλάγεσαι. Τότε κλέψε»

    Νωρίτερα ο κ. Πολάκης είχε αναφέρει πως χαίρεται «γιατί βρέθηκε επιτέλους “γραμμή” για μια κλοπή μετά την άκρα του τάφου σιωπή από τη ΝΔ. Οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πραγματικά μνημεία του πώς προσπαθήσαμε να μπερδέψουμε την κατάσταση για να φάμε τα λεφτά. Έγιναν δύο μεγάλες ταρζανιές το 2009-2010: φαίνεται ότι πήρατε 369 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πλήρωσε 95 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται από Έκθεση Ορκωτών Λογιστών. Την επόμενη χρονιά φαίνεται στην αρχή ως ταμειακό υπόλοιπο που μεταφέρετε 89 εκατ. ευρώ και ο κρατικός να δίνει μόνο 2 εκατ. Πού πήγαν τα λεφτά;»

    Από πλευράς της ΝΔ οι βουλευτές κ.κ. Γεωργαντάς και Μπουκώρος πρότειναν να έρθει να καταθέσει η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός και αφορούν πεπραγμένα του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2009-2010.

    Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τον υπουργό για τα υπόλοιπα χρήματα “να γίνει πραγματική μελέτη και έλεγχος με τις εκροές και να ενημερωθεί η Εξεταστική. Προφανώς κάτι δεν έγινε σωστά σε σχέση με τις επιχορηγήσεις των δανείων, μερικά χρήματα πάνε απευθείας εκεί. Δεν μπορώ να το ξέρω. Βλέπω ότι περίπου 170 εκατ. κακώς χρεώθηκαν δεύτερη φορά. Να το δουν οι ελεγκτές, να μην λέμε έτσι εύκολα τόσο σοβαρές κατηγορίες για τόσο σοβαρά ζητήματα”.

    Στην συνέχεια ο αναπλ. Υπουργός Υγείας παρουσίασε πάνω από 800 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ και δημοσιογράφους για διάφορες καμπάνιες οι οποίες έγιναν την διετία 2013-2014 και προκάλεσαν νέα ένταση στην Επιτροπή. Ο υπουργός έκανε μάλιστα λόγο για “μαύρο πολιτικό χρήμα” μέσω αυτών.

    Από πλευράς ΝΔ ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τον υπουργό να καταθέσει στην Εξεταστική τα πρωτότυπα των συμβάσεων που “ανεβάζει στο facebook” και τον ρώτησε: “αφού λέτε ότι κάποιοι εξαφάνισαν στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ εσείς που τα βρήκατε αυτά; Να καταθέσετε τα πρωτότυπα στην Επιτροπή για να δούμε ποιος παραποιεί έγγραφα”.



    ΣΧΟΛΙΑ