• Πολιτική

    Η «πολιτική αφέλεια» του Γιώργου Κατρούγκαλου

    Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εξωτερικών (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ακριβά πλήρωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την προσπάθεια του να υπερασπιστεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο ίδιος και ψήφισε σύσσωμη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 .

    Ο πρώην υπουργός απλά υποστήριξε όσα ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου,  θεωρούσαν δίκαια, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα χιλιάδων μη μισθωτών.

    O πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, έθεσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, στην περίπτωση που αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προχωρήσει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%.

    Η δήλωση Κατρούγκαλου προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των μη μισθωτών αναγκάζοντας ακόμη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να «αδειάσει» τον πρώην υπουργό και συνεργάτη του, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις του και διευκρινίζοντας σε συνέντευξή του ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλεψη για αύξηση εισφορών.

    Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε εισφορά 20% επί του εισοδήματος των μη μισθωτών γιατί το ίδιο ποσοστό πληρώνουν και οι μισθωτοί επί του δικού τους εισοδήματος, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα λογική τη σύνδεση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές εισφορές». Μάλιστα το 80% των μη μισθωτών, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές το 2016 σε σχέση με σήμερα.

    Η επιχειρηματολογία το 2016

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος κατά την εισαγωγή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και πριν την ψήφιση του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να ενώσει το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή καθώς με τις εισφορές πληρώνονται οι συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις στο ίδιο ύψος από κάπου πρέπει να πάρουμε τις εισφορές.

    Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι ότι προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα και όποιο ποσοστό πλήρωναν οι μισθωτοί, να το εφαρμόσουμε σε όλους. Να μην είναι οι μισθωτοί που θα τραβάνε το κάρο της οικονομίας. Επίσης, αυτό το ποσοστό», δήλωνε, «να μην υπολογίζεται σ’ ένα εικονικό εισόδημα αλλά στο πραγματικό εισόδημα».

    Στήριξη από Έφη Αχτσιόγλου το 2019

    Το Νοέμβριο του 2019, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, υπερασπιζόμενη την επιβολή εισφορών με βάση το εισόδημα, ανέφερε για τις ασφαλιστικές κατηγορίες που εισήγαγε ο νόμος Βρούτση ότι «με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ τον μήνα. Αυξάνονται δηλαδή κατά 20% οι εισφορές για το 85% των μη μισθωτών και η ετήσια επιβάρυνσή τους είναι τουλάχιστον 420 ευρώ». Σημειώνει πως «το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ευνοεί μόνο μία απειροελάχιστη ελίτ εις βάρος του 85% των μη μισθωτών».

    Η κ. Αχτσιόγλου σχολίαζε ότι «η δήθεν «ελεύθερη» επιλογή ασφαλιστικής κλάσης που διαφημίζει ο κ. Βρούτσης πολύ απλά σημαίνει μεγάλη μείωση εισφορών για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και μεγάλη επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων». Ακόμη επέμενε ότι «η κοροϊδία επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι προαιρετική καταβολή υψηλότερων εισφορών για υψηλότερη σύνταξη υπάρχει και σήμερα καθώς νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι απλώς επιβάρυνση αλλά η απόλυτη εξαπάτηση της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων. Που όσα κατά παραγγελία πρωτοσέλιδα και αν διαμορφωθούν θα το διαπιστώσουν σύντομα στην τσέπη τους».

    Τι προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου

    Υπενθυμίζεται  ότι άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ αλλά και ΟΓΑ), ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%. Βέβαια σ’ αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προστεθεί το 6,95% για την περίθαλψη.

    Συνολικά λοιπόν (για όσους δεν πληρώνουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) με βάση τον νέο τρόπο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές ύψους 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους (με βάση το προηγούμενο έτος).

    Βέβαια δεν είναι μόνον αυτά τα ποσοστά, αφού για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων τα ποσά υπερβαίνουν κατά πολύ το 26,95% (αφού προστίθεται το ποσοστό για επικούρηση και εφάπαξ).

    Αναλυτικότερα οι καταβληθείσες εισφορές ήταν οι εξής:

    ♦Εισφορά για κύρια σύνταξη 20% επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

    ♦Εισφορά για επικουρική σύνταξη 7% (όπου υπάρχει επικουρικό ταμείο) επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

    ♦Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη 6,95% επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

    ♦Εισφορά για εφάπαξ 4% (όπου υπάρχει επικουρικό ταμείο) επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

    Ο νόμος 4387/16 όριζε: «Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος».

    Τριπλάσιες εισφορές

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι εισφορές θα τριπλασιαστούν σε περίπτωση επαναφοράς επιβολής 20% επί του εισοδήματος των μη μισθωτών.

    Εισόδημα Κλάση * Εισφορές σήμερα (2023) Εισφορές επί ΣΥΡΙΖΑ Ποσοστό αύξησης εισφορών με εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου
    20.000 € 1 230,25 449,17 95 %
    30.000 € 1 230,25 673,75 192,6 %
    30.000 € 2 276,31 673,75 143,8 %
    55.000 € 6 620,6 1235,21 99 %

    Διαβάστε επίσης

    Tρόμος στους ελεύθερους επαγγελματίες – Ασφαλιστικές εισφορές σοκ αποκάλυψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

    Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

    Γιώργος Κατρούγκαλος: Κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απόσυρσή του



    ΣΧΟΛΙΑ