• Πολιτική

    Η «Νέα Αριστερά», ο Τσίπρας σε νέες περιπέτειες και ο Κασσελάκης που θα κερδίσει στις ευρωεκλογές

    Αντίπαλοι πλέον στον πολιτικό στίβο, σε διαφορετικά κόμματα οι κ. Κασσελάκης και Χαρίτσης και η κ. Αχτσιόγλου


    Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς επισφραγίστηκε με δύο διαφορετικά γεγονότα που συνέβησαν χθες. Από τη μια η ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος από τους 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Κι από την άλλη, η πρώτη επίσημη και ουσιαστική παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Σε συνδυασμό δε με την παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν η «δήλωση» του κ. Τσίπρα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

    Αν προσθέσει κανείς και τη φημολογία ότι ο πρώην πρωθυπουργός προετοιμάζεται και θα ανακοινώσει άμεσα τη δημιουργία Ινστιτούτου, ως πρόπλασμα για τη δημιουργία μελλοντικού πολιτικού φορέα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κ. Τσίπρας ξαναμπαίνει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι.

    Χθες από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε ψηλά τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο στόχος του είναι η νίκη στις ευρωεκλογές, κάτι που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε μερικούς μήνες, και μάλιστα μια ήττα με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, πολλώ δε μάλλον ένα ποσοστό κάτω από το 17% στις εθνικές εκλογές, θα δρομολογήσει εξελίξεις. Και σίγουρα θα είναι μια μεγάλη ήττα για τον κ. Κασσελάκη ο οποίος ενδεχομένως να αμφισβητηθεί έντονα.

    Από χθες, λοιπόν, έχουμε δύο κόμματα που κάποτε ήταν μαζί, συντρόφους που πλέον συγκρούονται με άγριες διαθέσεις, κι έναν Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν κινείται παρασκηνιακά αλλά έχει αποφασίσει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

    Το ξεκαθάρισμα

    Η «Νέα Αριστερά» στην πρώτη επίσημη χθες τα είχε όλα, κυρίως είχε το τελικό ξεκαθάρισμα στο χώρο που κάποτε κυριαρχούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι 11 αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου δηλαδή Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ τράβηξαν μια ξεκάθαρη πολιτική γραμμή από το ΣΥΡΙΖΑ. Μια γραμμή που επιβεβαιώθηκε τόσο από όσους μίλησαν στην εκδήλωση όσο και με τη στάση τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τους servicers, καθώς διαφοροποιήθηκαν πλήρως από τους άλλοτε συντρόφους τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Μαζί με τους 11 και τα στελέχη που έφυγαν «σκοτωμένοι» με τον κ. Κασσελάκη, όπως οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Δ. Βίτσας, Γ. Σταθάκης, Π. Λάμπρου, Ν. Μπίστης, Αν. Καββαδία, Γ. Βαρεμένος κ.λπ. Η πρόθεσή τους εμφανής. Να εκπροσωπήσουν το χώρο της Αριστεράς που εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης: «Στη χώρα μας όμως εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση.

    Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις.

     

    Παρουσίαση του νέου φορέα και του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023.
    (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

     

    Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

    Η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση.

    Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση.

    Η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της».

    Και ο Τσίπρας «παρών»

    «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν τον δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».

    Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη… διεθνή καριέρα του με επαφές στην Ιταλία.

     

    Ο Αλ. Τσίπρας στην Ιταλία

     

    Αυτή η πρώτη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, με το όνομά του και τα δικά του λόγια, την ημέρα που ανακοινωνόταν η «Νέα Αριστερά» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αποχωρήσαντες. Ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας είναι απέναντι στους 11 και σε όσους συμπαρατάχθηκαν με το νέο κόμμα.

    Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να παραμείνει στην Κουμουνδούρου μέχρι νεωτέρας, ετοιμάζοντας το πολιτικό του μέλλον μέσω ενός Ινστιτούτου με το οποίο θα παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα.

    Από την άλλη, από τη «Νέα Αριστερά», αν και δεν το λένε επίσημα, κρίνουν τη στάση του κ. Τσίπρα ένοχη. Ότι δηλαδή αυτός είναι που δρομολόγησε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας μπροστά τον Στέφανο Κασσελάκη και που οδήγησε τελικά στις πολλαπλές διασπάσεις στην Κουμουνδούρου.

    Και ο Στέφανος… στον κόσμο του

    Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, στη συνέντευξή του στον Alpha σάλπισε τη νίκη στις ευρωεκλογές.

    Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγές κόμμα από ποτέ και έθεσε τον στόχο ως εξής: «Πάμε για την ανατροπή. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα». Τόνισε, δε, ότι σε μια Ευρώπη όπου κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά, νιώθει ότι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει αυτή τη δυναμική.

    Όσο για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, που ερμηνεύτηκε ως κίνηση στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χωράει αμφιβολία γι’ αυτό που σας λέω».

    Ο πήχης για τις εκλογές μπήκε, ο στόχος που έθεσε ο κ. Κασσελάκης θα τον σημαδεύει μέχρι τον επόμενο Ιούνιο και παρά τις έρευνες που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο ή και…τέταρτο κόμμα με ποσοστά μεταξύ 10% και 13%, ο πρόεδρος του κόμματος μάλλον αιθεροβατεί.

    Και μια αποτυχία στις ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα στα σχέδια του κ. Κασσελάκη και στην προεδρία του.

    Ισως δε δρομολογηθούν εξελίξεις που θα συνδέονται με το μέλλον του κ. Τσίπρα

    Διαβάστε επίσης:

    Τσίπρας: Μήνυμα κατά της «πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων»
    Κασσελάκης: Εκλέχθηκα για την ανθρωπιά μου – Θα κερδίσω τις ευρωεκλογές
    «Νέα Αριστερά» το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 πρώην του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ