Το απόλυτο τηλεοπτικό θέαμα. Μισό εκατομμύριο κόσμος και παραπάνω παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση την εξέταση του Γιώργου Ξυλούρη στην Επιτροπή για τα βοσκοτόπια. Τρεις γυναίκες πρωταγωνίστησαν και πάλι. Είναι εκείνες που σηκώνουν σταθερά το βάρος της ουσιαστικής διερεύνησης.

Η Μιλένα Αποστολάκη, η Λίτσα Λιακούλη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και διαφορετικό ύφος, μοιράζονται όμως μια κοινή αφετηρία: τη νομική εκπαίδευση, η οποία αποδεικνύεται καθοριστική για το ποιος κάνει πράγματι τη δουλειά μέσα στην επιτροπή. Ξέρουν πώς εξετάζεται ο μάρτυρας, ξέρουν τις παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει, ξέρουν πώς να στριμώξουν και να εκμαιεύσουν. Επίσης ξέρουν πώς να χειριστούν εκείνον που επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής.

1

Και στις τρεις περιπτώσεις, η κατάρτιση φαίνεται στον τρόπο που στήνεται η ερώτηση. Δεν πρόκειται για γενικόλογες τοποθετήσεις ή πολιτικά συνθήματα αλλά για στοχευμένες παρεμβάσεις. Η εξοικείωση με τους φακέλους, η ικανότητα να εντοπίζεται το κρίσιμο σημείο μιας απάντησης και να επανέρχεται η συζήτηση εκεί, είναι δεξιότητες που δεν αποκτώνται στη Βουλή αλλά στις αίθουσες των δικηγορικών γραφείων και στα δικαστήρια. Σε μια επιτροπή όπου πολλοί μιλούν για να ακουστούν, οι τρεις δικηγορίνες ρωτούν για να αποσπάσουν πληροφορία.

Η Μιλένα Αποστολάκη λειτουργεί με προετοιμασμένες υποθέσεις. Οι ερωτήσεις της είναι σύντομες, καθαρές και στηρίζονται σε στοιχεία. Δεν επιδιώκει την ένταση ούτε την προσωπική αντιπαράθεση. Κρατά επαγγελματική απόσταση από τους μάρτυρες και από τον ίδιο της τον ρόλο, σαν να γνωρίζει ότι η αξιοπιστία κερδίζεται περισσότερο με τη νηφαλιότητα παρά με τον θόρυβο. Η ουδετερότητα που επιλέγει είναι συνειδητή μεθοδολογία. Το επίκεντρο παραμένει στα οικονομικά δεδομένα, στους μηχανισμούς και στις ευθύνες.

Η Λίτσα Λιακούλη κινείται με την ίδια νομική ακρίβεια. Οι ερωτήσεις της είναι εξαιρετικά δουλεμένες, συχνά αποκαλυπτικές και δείχνουν βαθιά κατανόηση τόσο του αντικειμένου όσο και της διαδικασίας. Δεν αφήνει τις απαντήσεις να ξεγλιστρήσουν, επανέρχεται με επιμονή και δεν χαρίζεται όταν διαπιστώνει υπεκφυγές. Έχει εμπειρία και ως δημοσιογράφος άρα όλα έρχονται και κουμπώνουν για τον συγκεκριμένο ρόλο που καλείται να παίξει στο σίριαλ της Βουλής. Καταφέρνει να πιέσει εκεί που πρέπει και να αναδείξει κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαθέτει επίσης νομική κατάρτιση και εμπειρία από τα δικαστήρια. Αυτό φαίνεται στην ικανότητά της να αναγνωρίζει αδυναμίες και αντιφάσεις. Η διαφορά είναι ότι επιλέγει να στρέφει το ενδιαφέρον επάνω της. Η υπόθεση της απειλής από τον Ξυλούρη και το σόου που στήθηκε γύρω από αυτήν, με τηλεφωνήματα στην αστυνομία, βίντεο και δημόσιες καταγγελίες, μετέφεραν τη συζήτηση από το οικονομικό σκάνδαλο στην προσωπική της περιπέτεια. Η νομική δεξιότητα υπάρχει αλλά συχνά επισκιάζεται από την ανάγκη να συγκεντρωθεί η προσοχή επάνω της, με αποτέλεσμα ο αποπροσανατολισμός να γίνεται αναπόφευκτος.

Παρά τις διαφορές ύφους και στρατηγικής, ένα συμπέρασμα προκύπτει καθαρά. Η ουσιαστική δουλειά στην επιτροπή γίνεται από δικηγορίνες. Εκείνες φέρνουν τα αποτελέσματα. Εκείνες επιμένουν στις λεπτομέρειες που ενοχλούν και αποφεύγουν τις γενικότητες που βολεύουν. Μπράβο στις κυρίες λοιπόν.

Διαβάστε επίσης:

UBS, Goldman Sachs, JPMorgan και Autonomous «βλέπουν» συνέχεια στο story των ελληνικών τραπεζών το 2026

Παύλος Μαρινάκης: Ναι στο διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κώστας Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες, όταν οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν την δεύτερη θέση