• Πολιτική

    Η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών- Επανέρχεται η λίστα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Αλίκη Χατζή
    Η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών- Επανέρχεται η λίστα


    Παρά την προσπάθεια ακύρωσης της εκλογολογίας από πλευράς Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν ότι το 2022 είναι έτος πολιτικής προπαρασκευής.

    Υπό αυτή την έννοια και δεδομένου ότι ούτως ή άλλως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου, η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των ευρωβουλευτών και επαναφορά της λίστας.

    Η πρωτοβουλία σχετίζεται και με τις εθνικές εκλογές, καθώς θα διευκολύνει τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ψηφοδέλτια στη μία, ή στην άλλη κάλπη, ενώ εκτιμάται ότι η απόφαση δε θα συναντήσει ιδιαίτερες αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των εσωτερικών διαβουλεύσεων, εξετάζονται ήδη εισηγήσεις για κατάτμηση της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες (για πέντε μιλούν οι γνωρίζοντες) και επαναφορά του συστήματος το οποίο ίσχυε μέχρι το 2009, δηλαδή, η λίστα.

    Το πρώτο, θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς ο βασικός προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζεται στο γεγονός ότι με το ισχύον σύστημα ολόκληρη η χώρα είναι μία εκλογική περιφέρεια. Η λύση του χωρισμού της χώρας σε ευρω-εκλογικές περιφέρειες, είτε οριζόντια είτε με άλλα κριτήρια, είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται σοβαρά.

    Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι χωρίς βιασύνη, αλλά πάντως στους αμέσως επόμενους μήνες, η σχετική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί, προκειμένου να περάσει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η οποία, ούτως η άλλως, απαιτεί απλή πλειοψηφία και συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

    Αν τελικώς προχωρήσει ο σχεδιασμός, που όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση, τουλάχιστον του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εξεταστεί σοβαρά η επαναφορά της λίστας, η οποία, τελικώς δεν προχώρησε.

    Πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτίμηση ότι η απευθείας πανελλαδική εκλογή των ευρωβουλευτών δεν απέδωσε, συμμερίζονται και πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), αν και στο συγκεκριμένο θέμα, βαρύνοντα λόγο θα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όχι μόνο γιατί είναι αρχηγός αλλά γιατί και ο ίδιος εξελέγη με αυτή την διαδικασία και έχει ακόμα πιο ευρεία εικόνα. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι θα αποδεχτεί τη λίστα, καθώς πέραν των άλλων θα του παράσχει την απόλυτη δυνατότητα επιλογής των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ).

    Σε κάθε περίπτωση και εφόσον αναλάβει η κυβέρνηση τη σχετική πρωτοβουλία, προτίθεται, πριν την κατάθεση της όποιας πρότασης, να διαβουλευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο, ει δυνατόν να περάσει μέσα σε ένα συναινετικό τρόπο, όπως συνέβη με την ψήφο για τους απόδημους.

    Διαβάστε επίσης

    Σύσκεψη στο Μαξίμου: Σαρωτικοί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

    Το παράδειγμα της Κρήτης: Ο Ανδρουλάκης μπαίνει σφήνα στο πολιτικό παιχνίδι –Το ΚΙΝΑΛ απειλεί σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ

    Η εμμονή του Πολάκη να προκαλεί συγκρούσεις



    ΣΧΟΛΙΑ