• Top Stories

    Η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους (φοροφυγάδες) αγρότες

    μπλόκα


    Με… πόλεμο προπαγάνδας απαντά η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των αγροτών, με την αμηχανία να είναι έκδηλη στο Μαξίμου για τη μετωπική σύγκρουση με μία κοινωνική ομάδα που στήριξε όσο λίγες άλλες την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

    Το στίγμα της κυβερνητικής στάσης απέναντι στους αγρότες το έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών αυξήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αγρότες είναι.. φοροφυγάδες, σε μία φανερή προσπάθεια απαξίωσης των κινητοποιήσεών  τους.

    Σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση, οι αγρότες είναι τα «χαϊδεμένα παιδιά» των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έπαιρναν επιδοτήσεις με το… τσουβάλι χωρίς κανέναν έλεγχο και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε όργιο φοροδιαφυγής, ενώ επιπλέον ο ξεσηκωμός των αγροτών αποδίδεται στους αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ που σύμφωνα με το Μαξίμου είναι αυτοί που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

    Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να πιστεύουν: αν και όντως ΝΔ και ΚΚΕ διαθέτουν σημαντική ισχύ μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι πολλοί από τους αγρότες που ξεσηκώνονται ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και σήμερα αισθάνονται προδομένοι από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θυμούνται πριν από λίγα χρόνια να ανεβαίνει πάνω στα τρακτέρ και να τους λέει πόσο δίκιο έχουν στον αγώνα τους. Όμως τώρα που ο αγώνας τους αυτός στρέφεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως δεν τους δίνει πια δίκιο… Το κάλεσμα της κυβέρνησης σε διάλογο σίγουρα δεν αρκεί για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη στάση αυτή απέναντι στους αγρότες.

    Η επίθεση της κυβέρνησης στους αγρότες μοιάζει με μία διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού που παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμαζε έντονα, όταν φυσικά ήταν στην αντιπολίτευση: επιχειρεί να στρέψει την κοινωνία εναντίον των αγροτών, προκειμένου να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις τους.

    Έτσι, οι αγρότες καλούνται σήμερα στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, που διαγράφεται… λαμπρό: οι ίδιοι επιμένουν για απόσυρση του Ασφαλιστικού και των φορολογικών μέτρων που τους αφορούν, κάτι που η κυβέρνηση και να ήθελε να κάνει πρακτικά δεν μπορεί, καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με τους δανειστές – και όπως και να το κάνουμε, οι αγρότες είναι ασφαλώς πιο εύκολοι… αντίπαλοι από τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Έτσι, θα πρέπει πιθανότατα να αναμένουμε ενίσχυση των μπλόκων και κλιμάκωση των αγροτικών αντιδράσεων, με τη σύγκρουση Μαξίμου-αγροτών να αναμένεται σφοδρή…



    ΣΧΟΛΙΑ