• Πολιτική

    Η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα Ερντογάν – Κατατέθηκε η τροπολογία για τους νόμιμους μουφτήδες στην Θράκη

    • NewsRoom
    Μουφτής

    Στα αριστερά ο Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Σινίκογλου και στα δεξία ο Μουφτής Κομοτηνής Τζαμαλί Μέτσο


    Ένα βήμα πιο κοντά στην εκλογή μουφτήδων στην Θράκη από την ίδια τη μουσουλμανική κοινότητα χωρίς τον έλεγχο του κράτους, κάτι που αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ελληνική πλευρά, προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Και αυτό καθώς κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

    Η τροπολογία που προβλέπει οι μουφτήδες να συνταξιοδοτηθούν ως δικαστικοί, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις». Όπως αναφέρεται «οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας.»

    Η αλλαγή εκτιμάται πως θα δημιουργήσει προβλήματα στη μειονότητα που θα γίνουν άμεσα ορατά, κυρίως για τον καθαυτό ρόλο που διαδραματίζουν οι μουφτήδες στη Θράκη. Η αντικατάσταση των δύο προσώπων που χαίρουν εκτίμησης ακόμη και έξω από τη μουσουλμανική μειονότητα αναμένεται πως θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    Καταψηφίζει τη διάταξη η Ένωση Κεντρώων

    Στην καταψήφιση της διάταξης ανακοίνωσε πως θα προβεί η Ένωση Κεντρώων, η οποία ζήτησε να ενημερώσει η κυβέρνηση, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

    «Γνωρίζουν και οι πέτρες τι κάνουν οι άνθρωποι του προξενείου στην Κομοτηνή, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα και ξεδιάντροπα τη δράση των ψευτομουφτήδων, εγκλωβίζοντας τη μουσουλμανική κοινότητα και δημιουργώντας πολλά σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, και σχολίασε: «Γνωρίζοντας τη μεγάλη ανοχή που δεκαετίες δείχνει η χώρα μας, απέναντι στην επιθετική και κακόβουλη δράση του προξενείου, σκέφτηκα πως οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν πριν από λίγες ημέρες, θα πρέπει να έχουν κάνει κάτι πολύ χειρότερο από αυτό το οποίο κάνουν μέχρι σήμερα οι Τούρκοι…».

    Ο βουλευτής κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, ότι χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, καταθέτει διατάξεις για τη θητεία των Μουφτήδων, και γι’ αυτό η Ένωση Κεντρώων θα τοποθετηθεί αρνητικά. «Θα έπρεπε να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα για την επόμενη μέρα και μετά να έρθει αυτή η τροπολογία. Δεν γνωρίζουμε τι ξημερώνει για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης» είπε ο βουλευτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη σύνταξη ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση του δύο νόμιμους μουφτήδες στη Θράκη



    ΣΧΟΛΙΑ