• Πολιτική

    Στη σύνταξη ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση του δύο νόμιμους μουφτήδες στη Θράκη

    μουφτής

    Μεχμέτ Σινίκογλου, μουφτής Ξάνθης


    Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως βρήκε η Ελληνική Κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να ικανοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να σταματήσει το καθεστώς διορισμού των μουφτίδων στη Θράκη, προκειμένου η μουσουλμανική μειονότητα να εκλέγει αυτούς που επιθυμεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο το βράδυ της Τρίτης, η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο (Τετάρτη 1 Αυγούστου). Με βάση την τροπολογία, ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου θα συνταξιοδοτηθούν ως δικαστικοί (με την αιτιολογία ότι λειτουργούν ήδη ως ιεροδίκες).

    Ο μουφτής Ξάνθης έχει ήδη αρνηθεί να παραιτηθεί μία φορά (η θητεία του λήγει το 2022), γεγονός που πρακτικά ανέβαλε τη σχετική κυβερνητική πίεση και προς τον μουφτή Κομοτηνής. Δεδομένου ότι ο Μέτσο Τζεμαλή είναι 81 και ο Μεχμέτ Σινίκογλου 78 ετών, το όριο των 67 ετών καλύπτεται.

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο, καθώς πιθανή συνταξιοδότηση των δύο συγκεκριμένων, νόμιμων και διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων θα ανοίξει, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, μια συζήτηση η οποία θα έχει αβέβαιη κατάληξη. Πηγές οι οποίες γνωρίζουν καλά την κατάσταση στη Θράκη τονίζουν ότι οι ψευδομουφτήδες εκ των πραγμάτων δεν απειλούν, καθώς η απήχηση που έχουν στην τοπική κοινωνία είναι περιορισμένη. Ωστόσο, ακόμη και αν οι ψευδομουφτήδες παραμεριστούν, η αντικατάσταση δύο προσώπων τα οποία χαίρουν εκτίμησης ακόμη και έξω από τη μουσουλμανική μειονότητα (ο Τζεμαλή διαθέτει προσωπικό κύρος και φήμη που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας) θα είναι δύσκολο εγχείρημα.

    Δεδομένου ότι και οι δύο μουφτείες αλλά και η διαχειριστική αρχή λειτουργούν φέρνοντας πολύ καλά αποτελέσματα, πιθανή δρομολόγηση αλλαγών εκτιμάται πως θα δημιουργήσει προβλήματα τα οποία θα γίνουν άμεσα ορατά. Το πλέον βασικό συνδέεται με τον καθαυτό ρόλο που διαδραματίζουν οι μουφτήδες στη Θράκη.



    ΣΧΟΛΙΑ