Την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 η υποψήφια πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στάθηκε μπροστά στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας (U.S. Senate Committee on Foreign Relations) προκειμένου να συμμετέχει στην ακροαματική διαδικασία για την επικύρωση του διορισμού της.

Σημειώνεται ότι η υπόψη επιτροπή είναι σοβαρή και με κύρος. Είναι μία από τις πιο ισχυρές και σημαντικές επιτροπές του Κογκρέσου και μια από τις αρμοδιότητές της είναι να εξετάζει και κατόπιν να δίνει έγκριση (ή και να απορρίπτει) τους υποψήφιους που προτείνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για θέσεις πρέσβεων και άλλους διεθνείς ρόλους.

1

Η υποψήφια πρέσβης φάνηκε να είναι «διαβασμένη» και πολύ καλά μάλιστα. Είχε προετοιμαστεί για τις ερωτήσεις που της απηύθυνε η επιτροπή, δεν σημαίνει όμως ότι ήταν και εύκολες.

Η κυρία Γκιλφόιλ απάντησε όπως αρμόζει να απαντήσει μια μελλοντική (επί του παρόντος τουλάχιστον) διπλωμάτης τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως μια χώρα – σύμμαχο στρατηγικής σημασίας, με σταθερότητα και αξιοπιστία, κάνοντας λόγο παράλληλα και για τις διευκολύνσεις που παρέχονται από την Ελλάδα στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Τώρα θα ρωτήσετε ποιες είναι αυτές οι διευκολύνσεις. Οι διευκολύνσεις ή αλλιώς «στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, αφορούν εγκαταστάσεις τις οποίες η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα οι αμερικανικές δυνάμεις, μπορούν να διατηρούν και να λειτουργούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 1990.

Η συμφωνία τροποποιήθηκε τελευταία φορά το 2022, επεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα για 5 χρόνια.

Για να δούμε όμως ποιες είναι οι σημαντικότερες αυτές διευκολύνσεις, οι οποίες θεωρούνται και στρατηγικής σημασίας από τους συμμάχους μας:

1)Σούδα

Η ναυτική βάση στη Σούδα (το διαμάντι των Αμερικανών στην Κρήτη, «BEST IN THE MED») είναι μια εγκατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε στρατηγική τοποθεσία που θεωρείται κρίσιμη για την προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος που θεωρείται στρατηγική τοποθεσία δεν είναι άλλος από την Κρήτη, η οποία εκτός της θέσης της, αποτελεί και ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως σας έχω πει και παλιότερα.
Οι εγκαταστάσεις στον Ναύσταθμο Σούδας περιλαμβάνουν υπηρεσίες ανεφοδιασμού και ελλιμενισμού και μια προβλήτα βαθέων υδάτων. Η προβλήτα περιλαμβάνει το περίφημο και μοναδικό στο είδος του -σε όλη τη Μεσόγειο παρακαλώ-  κρηπίδωμα Κ-14 που μπορεί να δεχθεί ακόμη και πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Καστέλι και ένα αεροδρόμιο παντός καιρού. Πώς να μη σπεύδουν στην Κρήτη οι Σύμμαχοι μας λοιπόν κάθε φορά για να εφοδιάσουν τα θηριώδη αντιτορπιλικά, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα τους και να αναπτύξουν τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη τους (ίσως και για λίγο ήλιο, μεταξύ μας);

2)Αλεξανδρούπολη

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελεί το στολίδι του Έβρου αλλά είναι και μια τοποθεσία μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο σε συνδυασμό με το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης, αλλά και το στρατόπεδο Γιαννούλη (που έχει επίσης συμπεριληφθεί στην τροποποίηση της MDCA) βάζουν την Αλεξανδρούπολη σε προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Είναι το ιδανικό μέρος για παροχή Υπηρεσιών Φιλοξενούντος Έθνους («Host Nation Support» αγγλιστί) προκειμένου να προωθούνται δυνάμεις, μέσα και εφόδια στη Βόρεια Ευρώπη, σε χώρες του ΝΑΤΟ, έως τη Βαλτική και κυρίως σε χώρες στην ανατολική πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πολύ κοντά δηλαδή στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης φαίνεται και από την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης αερίου που δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και δικαίως λοιπόν τη χαρακτηρίζουν και «Σούδα του Βορρά»!

3)Στεφανοβίκειο

Στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας περιλαμβάνεται και άλλη μία περιοχή, στο κέντρο της Ελλάδας αυτή τη φορά. Πρόκειται για το Στεφανοβίκειο στο όποιο μέχρι και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία στάθμευαν αμερικανικά ελικόπτερα AH – 64 Apache και UH – 60 Blackhawk.
Οι Αμερικανοί πιλότοι με ορμητήριο την έδρα της 1 ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και σε ένα σε ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό πεδίο -το οποίο συνδυάζει ορεινό έδαφος και θαλάσσιο περιβάλλον- βρήκαν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία (όχι για διακοπές) για να εκπαιδεύσουν τα πληρώματα των ελικοπτέρων τους στις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες φιλοξενίας προσωπικού στο κοντινό Στρατόπεδο «ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στον Βόλο και το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο όπου μπορούσαν να πραγματοποιούν βολές με όλα τα όπλα που φέρουν τα ελικόπτερα, η περιοχή κατέστη ιδανική και για συνεργασίες με τα δικά μας πληρώματα και προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αμερική βλέπει  σε μια περίπλοκη γεωπολιτικά περιοχή κάτι παραπάνω από σύμμαχο – βλέπει… πλατφόρμα σταθερότητας. Δε μένουμε και στην πιο ήσυχη γειτονιά (ούτε έχουμε τον πιο ήσυχο γείτονα) μιας και σταθερά προκύπτουν προκλήσεις όπως τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα και οι σχεδόν μονίμως τεταμένες σχέσεις στη Μέση Ανατολή χωρίς να ξεχνάμε και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυρία Γκιλφόιλ ως μελλοντική πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα (εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της από την Ολομέλεια της Γερουσίας) αναγνωρίζει αυτή τη σχέση συνεργασίας μεταξύ στρατηγικών εταίρων και για αυτόν τον λόγο πιστεύεται ότι θα εργαστεί ώστε να παραμείνει σταθερή χωρίς να παραλείψει να δηλώσει την πρόθεση της πως όταν έρθει σκοπεύει να επισκεφτεί και κάποιες από τις κρίσιμες εγκαταστάσεις στη χώρα μας.