• Πολιτική

    Οι ΗΠΑ «τελειώνουν»(;) την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

    • NewsRoom

    F-35


    Με αποπομπή από το πρόγραμμα κατασκευής των προηγμένων μαχητικών F-35 στο τέλος του Μαρτίου του 2020, ως απάντηση στην παραλαβή των ρωσικών S-400, απειλεί η Ουάσινγκτον την Άγκυρα.

    Χθες το βράδυ η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

    «Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν εγκαταστήσει τους S-400.

    «Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια»,δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

    Άγκυρα: Άδικη η απόφαση

    Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.

    «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος» υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λανθασμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.



    ΣΧΟΛΙΑ