• Πολιτική

    Η γκάφα Τσακλόγλου για τους δικηγόρους – ντελίβερι και η άρον άρον συγγνώμη

    • NewsRoom
    Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


    Το μόνο που δεν ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα που η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, είναι να γίνουν λάθη και γκάφες. Μια τέτοια γκάφα έκανε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, στρέφοντας το ενδιαφέρον στο φορολογικό νομοσχέδιο και στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, την ώρα που η κυβέρνηση είχε απέναντί της κυρίως τους δικηγόρους.

    Η φράση του κ. Τσακλόγλου οι δικηγόροι «να γίνουν ντελιβεράδες, γιατί έχουμε πολλούς δικηγόρους και σχετικά λίγους ντελιβεράδες», έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση με τον «γκαφατζή» υφυπουργό να αναγκάζεται να ζητήσει συγγνώμη, ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης.

    Κατά τη διάρκεια παρουσίας του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο κ. Τσακλόγλου σχολίασε το πώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επηρεάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως τους δικηγόρους.

    Οταν ο παρουσιαστής της εκπομπής “Πρωινή Ζώνη”, Γιώργος Κακούσης, του είπε πως “έχω φίλο δικηγόρο που δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο και παίρνει 900 ευρώ και έχω φίλο ντελιβερά που παίρνει 1.400 ευρώ”, ο Παναγιώτης Τσακλόγλου τού απάντησε “γιατί δεν πάει ο φίλος σας, ο δικηγόρος να δουλέψει ντελιβεράς;”.

    “Για να το πω λίγο διαφορετικά. Προφανώς ο δικηγόρος συνεκτιμά και τις σπουδές του, το βιοτικό επίπεδο που έχει γίνει, τις συνθήκες εργασίας και ούτω καθεξής. Εάν το ντελιβεράδικο πήγαινε στα 3.000 ευρώ θα πήγαινε; Εγώ αρχίζω να αμφιβάλλω εκεί πέρα” πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας.

     

     

    Συνέχιζοντας, τόνισε πως θα πρέπει να “αφήσουμε την αγορά εργασίας να δουλέψει ελεύθερα. Η αγορά εργασίας είναι αυτή που προσδιορίζει τον μισθό, είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Με βάση αυτό που μου λέτε, πάει να πει πως κατά πάσα πιθανότητα έχουμε πολλούς δικηγόρους και λίγους ντελιβεράδες”.

    Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τσακλόγλου έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωση αυτή, με ανάρτησή του στο Facebook:

    “Σε συνέντευξή μου σήμερα στο Action24 προχώρησα σε δήλωση η οποία ήταν άστοχη και για την οποία θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τους δικηγόρους τους οποίους σέβομαι. Σε όλη μου τη διαδρομή πορεύομαι με βαθειά εκτίμηση προς όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα πρωτίστως κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια λανθασμένη έκφραση δεν πρέπει να οδηγήσει στο να αναιρέσει την ουσία της συζήτησης”.

    Η δήλωση Τσακλόγλου προκάλεσε και την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

    “Οι δικηγόροι καλούνται από τον Υφυπουργό Εργασίας ””” αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας καυστικά ότι εφόσον “έχουμε, αναλογικά, ακόμα πιο πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς (στο πιο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα της Ευρώπης), τους καλώ να δώσουν εκείνοι πρώτοι το καλό παράδειγμα του μεροκάματου, εφαρμόζοντας τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης”.

    Παρέμβαση έκανε και ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε: Έχει υπάρξει μία μεγάλη, δίκαιη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου για μία ατυχέστατη, πολύ λανθασμένη δήλωση του κ. Τσακλόγλου. Θέλω ως υπουργός Εργασίας, να ζητήσω συγγνώμη απ’ όλους τους δικηγόρους της χώρας και τους λέω, αυτό εν είδει τηλεοπτικής ελαφρότητας, ελέχθη εκείνη την ώρα. Αυτή η δήλωση, δεν εκφράζει ούτε το υπουργείο Εργασίας, ούτε την κυβέρνηση, ούτε και τον κ. Τσακλόγλου που είναι αξιοπρεπέστατος. 100% έχει άδικο στον τρόπο που το εξέφρασε ο κ. Τσακλόγλου» τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό και με την γκάφα Τσακλόγλου άλλαξε η πολιτική ατζέντα και οι δικηγόροι βγήκαν ξανά στα… κάγκελα αναζωπυρώνοντας την κόντρα τους με το υπουργείο Οικονομικών.

    Οπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη «ακόμη και δίκιο να έχουμε με τη φορολόγηση των δικηγόρων, η ατυχέστατη τοποθέτηση του Τσακλόγλου μας ανάγκασε να ζητάμε συγγνώμη και να δείξουμε υποχωρητικότητα».

    Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου ήταν έξαλλοι με την υφυπουργό και γι’ αυτό «έσπασαν τα τηλέφωνα» όταν η τοποθέτηση του για τους δικηγόρους και τους ντελιβεράδες έγινε viral στα social media. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από υψηλά ήρθε η εντολή στον κ. Τσακλόγλου να «μαζέψει» το λάθος του και να σπεύσει να ζητήσει συγγνώμη.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Τσακλόγλου: Δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία
    Ασφαλιστικές εισφορές: Νέα αύξηση για τους μη μισθωτούς, από 9 έως 23,5 ευρώ τον μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ