• Πολιτική

    Η Fitch υποβάθμισε την Τουρκία


    Νέο χτύπημα στην τουρκική οικονομία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε «ΒΒ-» από «ΒΒ» το αξιόχρεο της Τουρκίας διατηρώντας  σε «αρνητικό» το outlook.

    Όπως αναφέρει στην σχετική έκθεσή του, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των αρχών για μια περίοδο σταθερά υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού. Η Fitch υπογραμμίζει, επίσης, την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

    Παρά την ολοκλήρωση του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, η απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με προεδρικό διάταγμα κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη εξασθενημένη εγχώρια εμπιστοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των μεγάλων απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας, ενώ παράλληλα προσθέτει αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

    Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να κινδυνεύει από κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που προκλήθηκαν από την παράδοση των πυραυλικών στοιχείων S-400 από τη Ρωσία. Η Fitch θεωρεί πως οι κυρώσεις θα είναι ήπιας μορφής μ ε ελάχιστη άμεση επίδραση στην οικονομία, ο αντίκτυπος τους ωστόσο στο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικός.

    Η Fitch αναμένει πλέον μια κάπως ταχύτερη μείωση του επιτοκίου της πολιτικής, σε 18% στο τέλος του 2019, ενώ προβλέπει συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, με ανάπτυξη 3,1% το 2020. Προβλέπει επίσης έλλειμμα 4 δισ. δολαρίων το 2019 (0,6% του ΑΕΠ) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το μικρότερο από το 2002, κάτι που οφείλεται κυρίως στη συμπίεση των εισαγωγών λόγω της ασθενούς εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων.

    Ωστόσο, οι αποπληρωμές του χρέους του ιδιωτικού τομέα σημαίνουν ότι η απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης θα παραμείνει μεγάλη (173 δισ. δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χρέους) το 2019. Ως εκ τούτου, η Τουρκία παραμένει ευάλωτη στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα τις οικονομικές συνθήκες, την αβεβαιότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής πολιτικής και οποιαδήποτε έντονη επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

    Οι δυσχερείς συνθήκες λειτουργίας συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον τραπεζικό τομέα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, σε 4,2% στο τέλος Μαΐου 2019. Ωστόσο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (17,1%) είναι άνετα υψηλότερος από το ρυθμιστικό ελάχιστο επίπεδο.



    ΣΧΟΛΙΑ