• First Top Stories

    Η εκχώρηση του «Μακεδονία», το αποκορύφωμα του πολιτικού εμπαιγμού Τσίπρα


    Αποκορύφωμα πολιτικού εμπαιγμού από τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συμφωνία που υπεγράφη χθες για την ονομασία των Σκοπίων. Στα λόγια ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στο γειτονικό κράτος ως μια μεγάλη συμφωνία που θα συμβάλει στην σταθερότητα στην περιοχή. Παρουσιάζει την εκχώρηση της εθνικότητας του μακεδόνα ως δικαίωμα των πολιτών της ΠΓΔΜ στην αυτοδιάθεση. Παρουσιάζει την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας ως κάτι αναπότρεπτο, το οποίο αυτός κατάφερε να περιορίσει με το να συμπληρωθεί ο αστερίσκος της σλαβικής προέλευσης.

    Ωστόσο, αυτό στο οποίο ποντάρει η κυβέρνησή του, όπως ξεκάθαρα έχει δηλώσει ο Πάνος Καμμένος, είναι η απόρριψη της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ στην ομολογουμένως δύσκολη διαδρομή που έχει να κάνει μέχρι να επικυρωθεί.

    Κι αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για να επιβιώσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που έφερε μεν την συμφωνία, αλλά τελικά οι Σκοπιανοί δεν κατάφεραν να επικυρώσουν.

    Αν, όμως, γίνει το ατύχημα και η συμφωνία φτάσει ξανά στην ελληνική Βουλή, με ποιον εταίρο θα περάσει τη συμφωνία;

    Αφού προηγήθηκε η μυστική διπλωματία των έξι μηνών, ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε κάθε γέφυρα με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έκανε πως δεν άκουσε όσους έλεγαν ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να την υπογράψει χωρίς τη συμφωνία του Πάνου Καμμένου.

    Η πραγματικότητα θα χτυπήσει σύντομα την πόρτα του πρωθυπουργού, αμέσως μόλις κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από τις φιέστες που έστησε στο χωριουδάκι Ψαράδες, όπου με τις γραβάτες, το standing ovation και το τραπέζι γάμου στην απέναντι όχθη έκλεισε μόνο ένας κύκλος στο σήριαλ της ονομασίας.

    Γιατί η υπογραφή της συμφωνία έφερε σε δεινή θέση τους ΑΝΕΛ, για να μην πούμε για τον σπαραγμό στο ΚΙΝΑΛ, και είναι ένας γρίφος οι επόμενες κινήσεις του απρόβλεπτου Πάνου Καμμένου, ο οποίος θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

    Και μην ξεχνάμε και το πολιτικό κόστος. Γιατί την ώρα που ο κ. Κοτζιάς, ατενίζοντας τα νερά της λίμνης με το ψαθάκι του στο χέρι, φιλούσε πέντε φορές τον ομόλογό του, Ντιμιτρόφ, η κ. Μογκερίνι με κόκκινο εορταστικό σακκάκι υποδεχόταν τον Ζάεφ, και η τούρτα γενεθλίων περίμενε τον Μάθιου Νίμιτς, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα διαδηλωτές τα έσπαγαν και έτρωγαν χημικά από την αστυνομία.

    Για του λόγου το αληθές και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν καταποντισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πένθιμα ηχούσαν οι καμπάνες στους Ψαράδες την ώρα που ο Τσίπρας υπέγραφε τη συμφωνία (video)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοτζιάς για Σκοπιανό: Αποθεώνει Καραμανλή, επιτίθεται στη ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ