• ΥΓΕΙΑ

    Η ΕΕ αποφασίζει σήμερα τι θα κάνει με το εμβόλιο της AstraZeneca

    • NewsRoom
    AstraZeneca

    Το εμβόλιο της AstraZeneca (EPA/JOE GIDDENS / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι προγραμματισμένες για τις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες μέλος του ΕΜΑ παραδέχτηκε ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με τις θρομβώσεις: «Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

    Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.

    O EMA πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα.

    Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια Καστίλης και Λεόν της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca εν αναμονή της δημοσίευσης του πορίσματος του EMA σχετικά με ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων.

    «Εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης», οι υγειονομικές αρχές της περιοχής αυτής «αποφάσισαν να διακόψουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», αναφέρεται σε ανακοίνωση

    «Το προληπτικό μέτρο εφαρμόζεται εν αναμονή της δημοσίευσης του πορίσματος…του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που συνέρχεται σήμερα».

    Ο EMA, που πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με το αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων που έχει αναφερθεί σε ορισμένες χώρες.

    Στα μέσα του Μαρτίου, η Ισπανία είχε αναστείλει, μαζί με άλλες χώρες, την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, για να επαναλάβει την χρήση του λίγες ημέρες αργότερα, έπειτα από το πράσινο φως του EMA, που έκρινε ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων και ότι η χρήση του είναι ασφαλής.

    Οι υγειονομικές ισπανικές αρχές έχουν εγκρίνει την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα 18 έως 65 ετών και για τους ακόμη ενεργούς εργαζόμενους πρώτης γραμμής άνω των 65 ετών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παραδοχή από αξιωματούχο του EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

    Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ανέστειλε τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca στα παιδιά

    Επί ποδός η Κομισιόν για το εμβόλιο της AstraZeneca



    ΣΧΟΛΙΑ