• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αισιόδοξος για κοινή παρέμβαση στις τιμές φυσικού αερίου στο επόμενο Συμβούλιο – Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση της Τουρκίας

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ στην Πράγα, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022.

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αισιόδοξος πως διαμορφώνεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένας  «κοινός τόπος» για μια κοινή παρέμβαση για τη δραστική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εμφανίστηκε από την Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση», ανέφερε. «Χαίρομαι γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού».

    Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα αφήσει πλέον καμία πρόκληση αναπάντητη.

    «Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλα τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια του Τούρκου προέδρου μετά την απάντησή του, σημείωσε πως  ο κ. Ερντογάν «ίσως να μην έχει μάθει να του απαντάνε». «Έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλω να πιστεύω ότι ενδεχομένως αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να δρομολογήσουμε αποκλιμάκωση φραστικών εντάσεων και να καθίσουμε επιτέλους να συζητήσουμε και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μία μας διαφορά, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

    «Η Τουρκία θα πρέπει πια να έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία», τόνισε.

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα. Η Τουρκία αν θέλει να έχει όπως ισχυρίζεται μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δε θα βρει κανένα σύμμαχο εντός ευρωπαϊκής οικογένειας εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτόν το δρόμο».

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε, ενώ για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ ανέφερε ότι ήταν αμφίσημη εξ όσων άκουσε από τη μετάφραση.

    «Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από την μετάφραση, ήταν αμφίσημη θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να Συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα σε κρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε  ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς αν οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές.

    «Άρα το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να γίνει πράξη. Να τονίσω επίσης ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί, υπάρχει για πρώτη φορά επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία», πρόσθεσε και έκανε λόγο για βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι συμβατή προς το διεθνές δίκαιο

    Μισέλ: Αυξάνεται η υποστήριξη των χωρών στο θέμα της κοινής αγοράς ενέργειας

    Ερντογάν στον Αναστασιάδη: «Μην κατεβαίνεις στο πηγάδι με το σκοινί άλλων»



    ΣΧΟΛΙΑ