• Πολιτική

    Η Διαμαντοπούλου Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

    • NewsRoom
    Η Διαμαντοπούλου Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

    Άννα Διαμαντοπούλου


    Πρόεδρος τη Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας, ορίστηκε την Τρίτη η πρώην Επίτροπος και πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Αποστολή της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, προς την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέχρι το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και οι ριζικές αλλαγές στις μορφές εργασίας.

    Η Επιτροπή καλείται να αναλύσει τις επιπτώσεις των κυρίαρχων τάσεων (megatrends) της εποχής στο κοινωνικό κράτος.

    Συγκεκριμένα:

    • τις δημογραφικές αλλαγές, με συρρίκνωση του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού.
    • τον μετασχηματισμό των αγορών εργασίας που επιφέρει η ψηφιακή (4η Βιομηχανική επανάσταση) και η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών σχέσεων απασχόλησης (platform workers, click workers, crowd workers)
    • την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων κινδύνων που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας.

    Παράλληλα, η Επιτροπή θα εστιάσει στην εμπειρία της Covid-19 και στη διάδραση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με άλλες κοινωνικές πολιτικές όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές για άτομα με αναπηρία και η μακροχρόνια φροντίδα.

    Στο τέλος του 2022, η επιτροπή θα παρουσιάσει σύνολο προτάσεων πολιτικής για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους έως το 2030.

    Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε:

    «Στόχος μας είναι, το κοινωνικό κράτος να καταστεί βιώσιμο και ανθεκτικό και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες και όλο και πιο απαιτητικές συνθήκες. Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη σύσταση της Επιτροπής μας, κατά την Πορτογαλική Προεδρία, το 2021, η αποφασιστικότητα και η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι υψηλού κύρους προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή μας, αποτελούν εγγύηση ότι ο στόχος αυτός, παρότι δύσκολος, θα επιτευχθεί».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης στο ITV: Δεν θα επιβάλουμε lockdown στους ανεμβολίαστους – Μήνυμα στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

    Μπακογιάννη: Να μην ισχύει το πιστοποιητικό για εμάς τους 60ρηδες χωρίς την τρίτη δόση

     



    ΣΧΟΛΙΑ