• Πολιτική

    Η Αθήνα ερευνά τι έχει συμβεί, ο Τσαβούσογλου επιμένει ότι κατέβασαν τη σημαία από ελληνική βραχονησίδα

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου,

    Μ. Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών


    Αλαλούμ έχει προκαλέσει το περιστατικό με την ελληνική σημαία που φέρεται να έχει υψωθεί σε ελληνική βραχονησίδα και σύμφωνα με την πλευρά της Τουρκίας αφαιρέθηκε από τους γείτονες, καθώς μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε προσδιοριστεί τι ακριβώς είναι αλήθεια και τι ψέμα.

    Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε από τη βραχονησίδα την ελληνική σημαία, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε με νέες δηλώσεις ο υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανακοίνωσε όχι μόνο ότι την επιχείρηση έφεραν εις πέρας Τούρκοι κομάντο, αλλά και ότι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν!

    Μάλιστα, ακόμη πιο προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε λέγοντας για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία», ενώ δήλωσε ότι «χωρίς να υπάρχει ένταση, μπορεί να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

    Από την ελληνική πλευρά τώρα, οι αρμόδιοι παράγοντες των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτικού και Στρατού μαζί με στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος προσπαθούν να βγάλουν άκρη αν όντως έγινε αυτό που δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, δεν είναι ακόμα σαφές από ποια ακριβώς ελληνική νησίδα ή βραχονησίδα μπορεί να κατέβηκε η ελληνική σημαία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε το περιστατικό λέγοντας πως «Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

    «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

    «Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

    Στη βραχονησίδα Μεγάλο Ανθρωποφάγο δε, όπου εικάζεται ότι συνέβη το περιστατικό υπάρχει ιστός με την ελληνική σημαία, η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κατέβει.

    Ο ίδιος ο δήμαρχος Φούρνων, Ιωάννης Μαρούσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες».

    Αναφερόμενος στους νεαρούς που μετέβησαν στις βραχονησίδες και ύψωσαν ελληνικές σημαίες, διευκρίνισε:  «Οι νεαροί αυτοί ήρθαν εδώ για διακοπές το Πάσχα και τώρα έχουν φύγει. Πήγαν σε βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Δεν ξέρω σε ποια αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ. Τι δουλειά έχει η τουρκική νησίδα στο σύμπλεγμα των Φούρνων;  Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες , θα διαφωνήσω».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δήμαρχος Φούρνων: «Δεν κατέβηκαν οι ελληνικές σημαίες, τις είδα να κυματίζουν κανονικά»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί ο Χακάν Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν πρέπει να παίρνουμε σοβαρά»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβα Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Τι απαντά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας



    ΣΧΟΛΙΑ