• Πολιτική

    Η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν και την τουρκική «απόβαση με ντοκουμέντα στο ΝΑΤΟ» – Τι θα πει στις Συνόδους Κορυφής NATO και ΕΕ – Όλο το παρασκήνιο

    • Γαβριήλ Σερέτης
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εφ’ όλης της ύλης απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό και πλήρη νομική και διπλωματική αποδόμηση των αιτιάσεων της Άγκυρας, συνοδευόμενη από επίσημα στοιχεία και χάρτες με την ιστορική πορεία των αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά πλέον και της κυριαρχίας της χώρας, προετοιμάζεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Συνόδους Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν τελικώς ο Ερντογάν προχωρήσει στην πραγματοποίηση της διαρροής- απειλής του «Λευκού Παλατιού» στην φιλοκυβερνητική Sabah περί «απόβασης με ντοκουμέντα στο ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο της εφαρμογής του τουρκικού σχεδίου ανάδειξης σε μείζονα παράμετρο των διμερών διαφορών του ζητήματος της «στρατιωτικοποίησης» ελληνικών νησιών σε διεθνείς Οργανισμούς, σχεδίου στο οποίο αναφέρθηκε εδώ και δύο εβδομάδες το mononews.gr.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίζει στη «γραμμή της Ουάσιγκτον», καθώς ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη ρητορική και την στάση του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης. Το αντίθετο μάλιστα, καθόσον κλιμακώνει σε πρώτη φάση σε διπλωματικό επίπεδο, καθιστώντας πλέον τα ελληνοτουρκικά βασική πτυχή της επίσημης ατζέντας του σε διεθνές επίπεδο και σηματωρό των επικείμενων επαφών με τους ομολόγους του, σχεδόν ισοβαρώς με το «βέτο» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Όταν δε, στην ίδια Σύνοδο, θα δώσει το παρών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Ανεξάρτητα από την πιθανότητα ο Ερντογάν να τα λέει στην Ελλάδα για να τα ακούνε οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μέλλει να αποδειχθεί αν θα κρατήσει τις αποστάσεις του τελευταίου διαστήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο και στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει το τιμόνι στη ρότα του πρόσφατου πλου, όπως απέδειξε και η ομιλία του στη Λευκωσία, όπου για πρώτη φορά, έκανε λόγο για «διαφορά» με την Τουρκία– και όχι για «διαφορές», όπως συνήθιζε, αναφερόμενος στις θαλάσσιες ζώνες.

    Αλλά και η δημόσια αναφορά σε μοντέλο τύπου Πούτιν «το οποίο μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα». Οι θέσεις αυτές, αν και σηματοδοτούν τα αντανακλαστικά του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα νέα δεδομένα, επ ουδενί σημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποστεί από την πολιτική βούληση να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι με την άλλη πλευρά. Καθίσταται όμως σαφές ότι: «it takes  two to tango”.

    Νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού

    Την ίδια ώρα, και με βάση τα σενάρια για επικείμενη προβοκάτσια Ερντογάν στο Αιγαίο, στους κόλπους της Κυβέρνησης, αν και δεν μιλούν επισήμως για «υβριδική απειλή», υπάρχει έντονος προβληματισμός και επιχειρησιακή επαγρύπνηση και εξαιτίας των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών με πρόδηλη «εργαλειοποίηση» τους από το καθεστώς της Άγκυρας, όπως απέδειξε και το νέο ναυάγιο ιστιοπλοϊκού ανοιχτά της Μυκόνου, στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το Λιμενικό, πάνω από εκατό άτομα.

    Η αύξηση των συλλήψεων διακινητών και παράνομων μεταναστών, στις «νέες οδούς» του Κεντρικού και του Νότιου Αιγαίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στο 1600% στην περιοχή Κω- Καλύμνου- Λειψών- Νισύρου. Και στο 253,3% σε ετήσια βάση, στην περιοχή της Ρόδου- Καρπάθου- Κάσου- Τήλου. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος σε στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Αυτό το καλοκαίρι είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ, είναι μία χρονική περίοδος που δεν επιτρέπεται η παραμικρή αδυναμία και η παραμικρή υστέρηση στην εκτέλεση του καθήκοντος.

    Το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς αναγνωρίζεται η παντελής απουσία διαύλων επικοινωνίας όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών των αρμόδιων Υπουργείων, Αρχηγών ΓΕΕΘΑ ή Λιμενικού, αλλά και των πληρωμάτων που δρουν επί τόπου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ατυχήματος ή προβοκάτσιας. Το «σπάσιμο» του κρίσιμου αυτού κρίκου έρχεται να προστεθεί στην  ανυπαρξία ουσιαστικής επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής, με υπαιτιότητα Ερντογάν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ