• Πολιτική

    Οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι διαφοροποιήθηκαν στη Συνταγματική Αναθεώρηση

    • NewsRoom
    βουλη

    Ελληνική Βουλή


    Η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έκρυβε αρκετές «εκπλήξεις» ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επέλεξαν να διαφοροποιηθούν σε ορισμένα άρθρα.

    Συνολικά από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον δρόμο προς τη δεύτερη ψηφοφορία, σε έναν μήνα από σήμερα, πήραν οι 32.

    Βέβαια, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης, κυρίως στο άρθρο 30 και την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, κρύβει υστεροβουλία. Η ΝΔ φοβάται με την κίνηση αυτή, αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως «άλλοθι» το αποτέλεσμα της καταψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ψηφοφορία, ώστε να απέχουν από την αλλαγή του άρθρου 32. Κάτι που θα εξυπηρετούσε τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αλλάξει με απλή πλειοψηφία το άρθρο και να αποσυνδέσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

    Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν τα πρόσωπα από την κυβερνητική πλειοψηφία που καταψήφισαν την αλλαγή του άρθρου 30. Μεταξύ αυτών βρέθηκε ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε από την αρχή τη διαφωνία του προς τη συγκεκριμένη αλλαγή. Κατά του άρθρου 30 ψήφισαν και οι  Νίκος Κοτζιάς, Φωτεινή Βάκη, Νίνα Κασιμάτη και Νίκος Φίλης, οι οποίοι καταψήφισαν, όπως και ο κ. Κοντονής, και το άρθρο 32.

    Ο κ. Κοντονής καταψήφισε και τα άρθρα 34 και 35 που επίσης σχετίζονται με τον ΠτΔ ενώ η κυρία Κασιμάτη δήλωσε παρών στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα. Κατά του άρθρου 3 ψήφισε και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

    Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ψήφισε «παρών» στα άρθρα 3, 13, 22, 33, 59 που σχετίζονται με την θρησκευτική ουδετερότητα και τον πολιτικό όρκο και «ναι» στο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Η κα. Κατερίνα Παπακώστα υπερψήφισε την θρησκευτική ουδετερότητα καταψήφισε όμως την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου (3, 33, 59) και υπερψήφισε το 16.

    «Παρών» ψήφισαν και οι Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις στο 3 ενώ ο Τέρνες Κουίκ όπως και ο Σπύρος Δανέλλης ψήφισαν «ναι» σε όλα.

    Επίσης το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπερψήφισαν οι Στ. Θεοδωράκης, Ιων. Σαρίδης, Ιωαν. Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Μαυρωτάς, Κ. Κατσίκης, Γ. Λαζαρίδης, Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Γ. Αμυράς, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ν. Νικολόπουλος, Σπ. Δανελλης και Μ. Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό!



    ΣΧΟΛΙΑ