• Πολιτική

    Οι αναποφάσιστοι, τελευταία ελπίδα του Τσίπρα

    • NewsRoom


    Ξεπερνούν το 10% οι αναποφάσιστοι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, με τον αριθμό τους να ανέρχεται περί τις 700.000. Ένας στους τρεις, δηλαδή το 30% εξ αυτών, το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στοχεύει ακριβώς αυτή την μερίδα ανθρώπων, με σκοπό να μειώσει την διαφορά από την ΝΔ και να περιορίσει την ήττα του.

    Οι εν λόγω ψηφοφόροι, οι οποίοι είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στις εκλογές του 2015, αποτελούν το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ. Αν καταφέρει να τους πείσει να στηρίξουν ακόμη μια φορά το κόμμα, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες ή και τρεις, καθώς την ίδια ώρα η ΝΔ δεν έχει περισσότερους από 80.000 ψηφοφόρους σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος. Με αυτό τον τρόπο, η διαφαινόμενη ήττα του Αλέξη Τσίπρα θα καταστεί πιο «διαχειρίσιμη».

    Το γεγονός ότι οι εν λόγω αναποφάσιστοι δεν έχουν έως τώρα επιλέξει να υποστηρίξουν κάποιο άλλο κόμμα, παρά τις αποστάσεις και τις επιφυλάξεις που κρατούν για το ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα να τους επαναφέρει στους «κόλπους» του κόμματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να χαθούν αυτοί οι ψηφοφόροι είναι η αποχή, προς την οποία φαίνεται ότι μπορεί να κινηθούν πιο εύκολα, παρά προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.

    Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην αφύπνιση των ψηφοφόρων του το 2015 μέσω της όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Έτσι εξηγείται και η επιμονή του πρωθυπουργού για την διεξαγωγή debate αλλά και η καθυστέρηση των εθνικών εκλογών, με σκοπό να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να τους «σαγηνεύσει» εκ νέου.



    ΣΧΟΛΙΑ