• Ελλάδα

    Σκληρό πόκερ για το Σκοπιανό. Όλο το παρασκήνιο


    Η συνάντηση της Βιέννης πέρασε, και ελάχιστα πράγματα άλλαξαν όσον αφορά στο Σκοπιανό. Τα μηνύματα αισιοδοξίας περισσεύουν και από τις δύο πλευρές, όμως μοιάζουν πιο πολύ με ευχολόγια, παρά με λόγια που βασίζονται στην πραγματικότητα. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο πλευρές θέλουν πράγματα που οι άλλες πλευρές δεν θέλουν καν να συζητήσουν, ενώ από πίσω υπάρχουν δύο λαοί που είναι πολύ αυστηροί με τις κυβερνήσεις τους και δεν θα δεχθούν τίποτα λιγότερο από… τα πάντα.

    Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό έχει “ανάψει” τους τελευταίους μήνες, και είναι αναμφίβολο ότι κάποια πρόοδος έχει υπάρξει. Όμως το θέμα είναι όλα αυτά κάπου να καταλήξουν. Και μάλιστα σύντομα, καθώς η γειτονική χώρα θέλει να υπάρχει κάτι χειροπιαστό στις 27 Απριλίου, όταν και οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Όμως αυτή η βιασύνη των γειτόνων σε σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και από τις πάγιες θέσεις τους. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δε δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η όποια ονομασία συμφωνηθεί να είναι erga omnes, όμως αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια ζητούμενα της ελληνικής πλευράς, που δε φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο για το ποιο θα είναι το τελικό όνομα, όσο για το να διασφαλιστεί ότι αυτό θα είναι erga omnes. Η Ελλάδα έχει προτείνει ένα όνομα στη λογική του GornaMakedonija, μία αμετάφραστη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό, όμως η προοπτική αυτή δε φαίνεται να ενθουσιάζει τα Σκόπια, που θέλουν μία “κανονική” ονομασία, που να μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες (όπως Gorna Makedonija, δηλαδή Άνω Μακεδονία, Upper Macedonia κλπ).

    Οι ισορροπίες είναι λεπτές και ο συμβιβασμός δεν είναι εύκολος. Όμως ακόμα κι αν σε επίπεδο κυβερνήσεων υπάρξει συμφωνία, οι αντιδράσεις και στις δύο χώρες θα είναι μεγάλες. Στα Σκόπια, το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει μία συμφωνία που κατά τον ίδιο θα είναι μειωτική για τη χώρα. Και στην Ελλάδα, η υπονόμευση της συμφωνίας θα έρθει από τον ίδιο τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που δεν θέλουν τον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Και φυσικά όλα αυτά θα προκαλέσουν πιθανότατα κοινωνική αναταραχή και στις δύο χώρες, με νέα συλλαλητήρια και φωνές.

    Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα μπορέσει να “πουλήσει” καλύτερα μία ενδεχόμενη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας, απ’ ό,τι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. Γιατί για την ΠΓΔΜ η συμφωνία αυτή θα σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Για την Ελλάδα τι σημαίνει; Τι κερδίζει η Ελλάδα από μία ενδεχόμενη συμφωνία; Αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς όταν έρθει η ώρα, και δεν θα είναι εύκολο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Εφορία βάζει στο «μάτι» μετά τις καταθέσεις και τα… δάνεια!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Χάκερς υπέκλεψαν δεδομένα από 5 εκατ. πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πελατών μεγάλων καταστημάτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης που πυροβόλησαν οι ληστές μέσα στο σπίτι του



    ΣΧΟΛΙΑ