• Ελλάδα

    ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν αποζημίωση από την Novartis


    Είναι κοινό μυστικό ότι από την υπόθεση της Novartis η κυβέρνηση περιμένει κυρίως πολιτικά οφέλη. Την πολιτική εξόντωση δηλαδή προσώπων που στο παρελθόν ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ). Όμως φαίνεται πως από την υπόθεση αυτή μπορεί να προκύψουν και οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο, που ενδέχεται να απαιτήσει μία παχυλή αποζημίωση από την εταιρεία, εφόσον αποδειχθεί πως εμπλέκεται ή ενεπλάκη σε παράνομες πρακτικές.

    Βέβαια, το να αποδειχθεί το αδίκημα της διακίνησης μαύρου χρήματος σε πολιτικούς, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτό έχει διαπραχθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της φύσης του αδικήματος, αλλά και λόγω της απροθυμίας των αμερικανικών αρχών (που ξεκίνησαν την έρευνα σε βάρος της Novartis) να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Αντίθετα, οι Αμερικανοί ρίχνουν το βάρος στη διερεύνηση των παράνομων πρακτικών με τις οποίες η Novartis φέρεται να εξασφάλιζε την επιρροή της στη φαρμακευτική αγορά. Στόχος τους δεν είναι να στείλουν στα δικαστήρια τους υπευθύνους της εταιρείας, αλλά να την αναγκάσουν να πληρώσει μία γερή αποζημίωση για τις παράνομες πρακτικές της.

    Το παράδειγμα των Αμερικανών πιθανόν να ακολουθήσουν και οι ελληνικές αρχές, καθώς από τις μέχρι τώρα έρευνες για το “πάρτυ” που είχε στηθεί στην ελληνική αγορά των φαρμάκων ήταν τεράστιο, και μάλιστα εκτιμάται ότι από το 2000 ως το 2015 η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο από αυτό ξεπερνά τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το “μερίδιο” που αφορά στη Novartis υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Επομένως, το Δημόσιο θα μπορούσε, αν υπάρχουν απτές αποδείξεις και αν το διεκδικήσει ενεργά, να πάρει μία αποζημίωση δισεκατομμυρίων από τη Novartis.

    Βέβαια, για την ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ η προοπτική της αποζημίωσης περνάει σε δεύτερη μοίρα – προτεραιότητα έχει η πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Φρουζής στο mononews.gr για Novartis: «Δεν έχω φύγει στο εξωτερικό – Είναι σκευωρία και θα καταρρεύσει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος για Novartis : «Επαναλαμβάνεται το ’89 ως φάρσα» -Πάμπερς, βαλίτσες, μάρτυρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Για μίζες 50 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο 3 προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ