• Top Stories

    Ούτε ο οίκος Moody’s πείστηκε από το αφήγημα Τσίπρα

    • NewsRoom

    Greece Future EURO


    Ο οίκος Moody’s δεν πείστηκε τελικά από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα επανέρχεται, αργά αλλά σταθερά στην κανονικότητα κι έτσι επέλεξε τη σιωπή αντί για να προχωρήσει σε μια αναβαθμισμένη –όπως ήταν η προσδοκία- αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

    Με τη λιτή ανακοίνωση της Παρασκευής, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο οίκος ενημέρωσε απλά ότι ανανεώνει το ημερολόγιο των αξιολογήσεων κρατικών ομολόγων χωρίς να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.

    Παρά τις προσδοκίες, λοιπόν, ο οίκος επέλεξε να αφήσει την ελληνική οικονομία «μεταξεταστέα», στην βαθμίδα Β3 ή έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Το ερώτημα από δω και πέρα είναι πώς θα αξιολογήσουν οι αγορές την επιλογή αυτή του οίκου Moody’s να αφήσει να παρέλθει χωρίς κάποια ανακοίνωση η προγραμματισμένη ημερομηνία.

    Ο οίκος Moody’s ήταν ο πρώτος ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου 2018 είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

    Η Standard and Poor’s αξιολογεί υψηλότερα την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με B+ (τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα) και η Fitch έχει δώσει BB- (τρία σκαλοπάτια έως την επενδυτική βαθμίδα).

    Αναλυτές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση να επανέλθουν οι ελληνικοί τίτλοι στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και πως όσο τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται ως «junk», θα δέχονται πιέσεις αντίστοιχες με ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιο τέως «νταβατζόπουλο» με ρευστότητα, δίνει λεφτά σε media

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι αγορές πετροβολούν τη μεταμνημονιακή βιτρίνα του Αλέξη Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ