• Ελλάδα

    Ο Καμμένος θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος


    Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος τα βρίσκουν σε αρκετά θέματα – κυρίως, βέβαια, τα βρίσκουν στο ότι θέλουν απεγνωσμένα να παραμείνουν με κάθε τρόπο στην εξουσία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όμως έχουν και διαφωνίες. Και συνήθως, όταν έχουν διαφωνίες, ο Πάνος Καμμένος… εξαφανίζεται για λίγο από το προσκήνιο (για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση) και αργότερα επανέρχεται δριμύτερος (για να ικανοποιήσει το εκλογικό κοινό των ΑΝΕΛ).

    Όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της “εξαφάνισης”. Ο Πάνος Καμμένος αποφεύγει να μιλά δημόσια για το θέμα, γιατί ξέρει πως θα πρέπει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, καθώς η λύση που φαίνεται να προωθείται για την ονομασία της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” (πιθανότατα “Βόρεια Μακεδονία”), και οι ΑΝΕΛδε συζητούν καν αυτό το ενδεχόμενο. Θα ήταν προφανώς πρόβλημα για την κυβέρνηση αν, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος έβγαινε δημόσια και έλεγε ότι διαφωνεί με την προτεινόμενη λύση. Θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υπόσταση της κυβέρνησης.

    Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ο Πάνος Καμμένος έκανε ακριβώς αυτό: παρενέβη δημόσια για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν δέχεται καμία ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Δεν το έκανε βέβαια σε κάποια τηλεοπτική του συνέντευξη, ούτε σε κάποια δημόσια εμφάνισή του. Το έκανε όμως μέσω Twitter, απαντώντας σε έναν χρήστη που τον ρώτησε σχετικά. “Όχι κύριε, ποτέ το έχω δημόσια ξεκαθαρίσει”, ήταν η απάντησή του, με το “ποτέ” να αναφέρεται στο αν θα αποδεχθεί το όνομα “Μακεδονία”.

    Δε μιλάμε προφανώς για ένα ήσσονος σημασία θέμα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας θα μπορούσε να… καταπιεί, αλλά για ένα θέμα που πραγματικά θα μπορούσε να ρίξει μία κυβέρνηση. Και μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές δεν είναι και τόσο μακριά, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής. Κάτι πρέπει να κάνει ο Πάνος Καμμένος για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να αυξήσει τις πιθανότητες των ΑΝΕΛ να πιάσουν το 3%.

    Έτσι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία δύσκολη ισορροπία: από τη μία πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση για να μη ρισκάρει την κατάρρευσή της, και από την άλλη πρέπει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του αντιδρώντας στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. Αν η πλάστιγγα γείρει προς την πλευρά της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ θα καταδικαστούν από τους ψηφοφόρους τους σε σχεδόν βέβαιη αποτυχία στις επόμενες εκλογές. Αν γείρει προς την πλευρά των ψηφοφόρων, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, που ίσως και να καταστεί ανεπανόρθωτο.

    Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για το Σκοπιανό – είναι άλλωστε κάτι που το θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, για να του πιστωθεί η επίλυση ενός θέματος που επί σχεδόν 30 χρόνια παρέμενε σε εκκρεμότητα, αλλά το θέλουν και οι γείτονες, για να μπορέσουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αν εκεί ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ πουν “όχι” στην όποια πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει συμμάχους σε άλλα κόμματα (κυρίως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) για να πάρει τις απαραίτητες ψήφους, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν την επόμενη μέρα θα μπορεί να υπάρχει ακόμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφόσον υπάρχει μία ανοιχτή διαφωνία σε ένα εθνικό ζήτημα. Και δεν αποκλείεται ακόμα και να δούμε ένα σκηνικό… Ισπανίας στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει πρόταση μομφής, και τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι πια ανοιχτά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάθε μήνα ραντεβού στην… Εφορία: Σχέδιο προπληρωμής φόρων και ΕΝΦΙΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 8 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε συναγερμό οι τράπεζες μετά την υπόθεση Folli Follie: «Ξεσκονίζουν» άλλες δύο μεγάλες εμπορικές αλυσίδες



    ΣΧΟΛΙΑ