• Ελλάδα

    Novartis: Θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη σκευωρία;


    Όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε ένα σκληρό πολιτικό θρίλερ διαθέτει η υπόθεση της Novartis: εμπλοκή μεγάλων ονομάτων, μυστηριώδεις ανώνυμοι μάρτυρες, κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, μηνύσεις επί μηνύσεων διαμορφώνουν ένα σκηνικό που θυμίζει… House of Cards. Και μία τόσο πολύκροτη υπόθεση μπορεί να έχει μόνο δύο καταλήξεις: είτε να αποδειχθεί πράγματι όσο σοβαρή ακούγεται και να οδηγήσει στο πολιτικό τέλος πρώην υπουργών και πρωθυπουργών, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και του Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ, είτε να αποδειχθεί σκευωρία και να γυρίσει μπούμερανγκ στους σκευωρούς.

    Η επίμαχη δικογραφία διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, και από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν κάποιο συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων δια της Novartis. Υπάρχουν μόνο οι μαρτυρίες των τριών άγνωστων “προστατευόμενων μαρτύρων”, των οποίων η αξιοπιστία είναι τόσο αμφίβολη, όσο η ταυτότητά τους. Προφανώς, εδώ γεννάται το ερώτημα: είναι δυνατόν επιφανείς πολιτικοί να σέρνονται σε δικογραφίες με μοναδικό έρεισμα ανώνυμες μαρτυρίες; Ποιος μπορεί να αντιπαραβάλει την αξιοπιστία ανθρώπων που έχουν στο παρελθόν υπηρετήσει τη χώρα από υπουργικά ή άλλα σημαντικά πόστα, με την αξιοπιστία ανώνυμων μαρτύρων;

    Το γεγονός αυτό είναι που εντείνει τις υποψίες ότι πρόκειται για μία “στημένη” υπόθεση με “βαλτούς” μάρτυρες, με στόχο την πολιτική εξόντωση εχθρικών προς την κυβέρνηση πολιτικών και κομμάτων. Αυτό καταγγέλλουν άλλωστε και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, διακηρύσσοντας την αθωότητά τους. Και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο, και αν τελικά το “μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας” θα αποδειχθεί τελικά “η μεγαλύτερη σκευωρία της ελληνικής ιστορίας”.

    Ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί έχει να κάνει με τη (μη) εμπλοκή του Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση. Αν και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται εμμέσως ως… θύμα του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος φέρεται να παρέσυρε τον Κώστα Καραμανλή στην απόφαση για την αγορά εμβολίων για τη γρίπη! Μάλιστα, ο νυν επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ σχολίασε σχετικά: “Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης”.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως για την ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της σεναριολογίας. Αποδείξεις δεν υπάρχουν, η δικογραφία παραμένει “μυστική” και με περιορισμένη πρόσβαση σε αυτήν, και το μόνο που έχουμε είναι στοχευμένες διαρροές. Και αυτό είναι βέβαια κάτι που για την ώρα βολεύει την κυβέρνηση, η οποία χτίζει το αφήγημα των διεφθαρμένων πρώην κυβερνήσεων, επιχειρώντας έτσι να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της – ακούσαμε άλλωστε χθες τον πρωθυπουργό, μη χάνοντας ευκαιρία, να μιλά για τον “πατριωτισμό της μίζας και της διαφθοράς”.

    Το θέμα είναι όμως ότι αυτό το αφήγημα, όπως και τόσα άλλα που έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιθανόν να καταρρεύσει όταν έρθει η ώρα των αποδείξεων…

    Novartis
    Novartis

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Φρουζής στο mononews.gr για Novartis: «Δεν έχω φύγει στο εξωτερικό – Είναι σκευωρία και θα καταρρεύσει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος για Novartis : «Επαναλαμβάνεται το ’89 ως φάρσα» -Πάμπερς, βαλίτσες, μάρτυρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Για μίζες 50 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο 3 προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ