• Ελλάδα

    ΣτΕ: Συνταγματικά τα «τσουχτερά» πρόστιμα για αδήλωτους εργαζομένους


    «Χαστούκι» στους εργοδότες που επιχειρούν να ακυρώσουν ή να μειώσουν τα υψηλά πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν για «μαύρη» εργασία είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι συνταγματική η υπουργική απόφαση του 2013, βάσει της οποίας, όποιος εργοδότης «συλλαμβάνεται» με αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρησή του πρέπει να πληρώσει πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ για τον καθένα.

    Η απόφαση του ΣτΕ σε αυτή την πιλοτική δίκη, «κλείνει κάθε παράθυρο» σε επιχειρηματίες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη επιδιώκοντας την ακύρωση ή τη μείωση των προστίμων που τους επέβαλαν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

    Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

    Η υπ΄ αριθμ. 27397/122/19.8.2013 υπουργική απόφαση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας προβλέπει ότι όταν οι επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ σε ελέγχους που κάνουν σε επιχειρήσεις διαπιστώσουν τη μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού που τηρείται από τους εργοδότες, επιβάλλουν πρόστιμα χωρίς προηγούμενη πρόσκληση των εργοδοτών για παροχή εξηγήσεων.

    Σύμφωνα με το νόμο 2874/2000, οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να αναρτούν σε εμφανές σημείο του τόπου εργασίας, πίνακα των απασχολούμενων σε  αυτούς μισθωτών με πλήρες περιεχόμενο των στοιχείων τους. Για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μηνιαίο μισθό 568,08 ευρώ προβλέπεται επιβολή προστίμου σε βάρος του εργοδότη ύψους 10.549,44 ευρώ και για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μισθό 510,95 ευρώ το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ.

    «Λόγοι δημοσίου συμφέροντος»

    Στο σκεπτικό τους, οι δικαστές του ΣτΕ κρίνουν συνταγματικά τα υψηλά πρόστιμα καθώς όπως αναφέρουν, «έχουν υπαγορευθεί από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, η οποία αφενός μεν παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, με συνέπεια να μεταπίπτει η εργασία από κοινωνικό λειτούργημα σε αντικείμενο εμπορίας, αφετέρου δε στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, σημαντικά έσοδα, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».

    Κατά το ΣτΕ, «δεν αντίκειται στην προβλεπόμενη από το άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας», γιατί «δεν θεσπίζεται κύρωση προδήλως απρόσφορη, ούτε η προβλεπόμενη κύρωση υπερακοντίζει τον επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος, τον οποίο αποβλέπει να εξυπηρετήσει, δηλαδή την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, δεδομένου ότι με το σοβαρό ύψος του προβλεπόμενου προστίμου επιδιώκεται τόσον ο αυστηρός κολασμός του συγκεκριμένου παραβάτη, όσο και η αποτροπή της παράνομης πρακτικής της αδήλωτης εργασίας από τους λοιπούς εργοδότες».

    Στο  Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει εταιρεία της Βορείου Ελλάδας, με πρόστιμα για αδήλωτη εργασία δύο υπαλλήλων, ύψους 21.601 ευρώ.

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ, καθώς η εταιρεία υποστήριζε ότι η νομοθεσία που προβλέπει τα υψηλά πρόστιμα  είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ΕΣΔΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στρατηγική κίνηση, η προσφυγή της ΝΔ στο ΕΣΡ για αμφισβητήσιμη δημοσκόπηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήλωση έξι δημάρχων: Στη συνεδρίαση για την πετρελαιοκηλίδα δεν μας κάλεσε κανείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε κλειστή φυλακή μεταφέρονται οι Τούρκοι κρατούμενοι που δραπέτευσαν από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας



    ΣΧΟΛΙΑ