• Ελλάδα

    Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία για Κούρδο δημοσιογράφο

    Siemens


    Ξανά η ελληνική Δικαιοσύνη απορρίπτει αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση Τούρκου υπηκόου.

    Αυτή τη φορά είπε “όχι” στην εκδοση του Τούρκου, κουρδικής καταγωγής, Ντοκάν Μεμέτ, ο οποίος εκζητείτο από τη γείτονα χώρα για να εκτίσει αμετάκλητη ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Το Συμβούλιο Εφετών της Αθηνας αποφάσισε να μη στείλει στην Τουρκία τον Κούρδο, τον οποίο οι γαλλικές αρχές ήδη έχουν αναγνωρίσει ως πρόσφυγα.

    Ο Κούρδος δημοσιογράφος που εγκατέλειψε τη χώρα του το 2011, συνελήφθη στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με ακόμα 8 άτομα. Σε επιχείρηση της αστυνομίας σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο, εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικά και έκτοτε ο 60χρονος κρατείται στις φυλακές για την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

    «Δεσμευτικές οι αποφάσεις»

    Από την προσκομιζόμενη απόφαση  και τα ταξιδιωτικά έγγραφα προέκυψε ότι ο 60χρονος έχει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

    Στην αγόρευση της η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είπε ότι αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική για την Ελλάδα.

    Οπως είπε: «Προέκυψε  ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η  Συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συνταγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχειριση. Επιπλέον αποδειχτηκε απο την ακροαματική διαδικασία οτι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογειται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

    Την ερχόμενη Τρίτη κρίνεται η έκδοση ακόμα ενός Κούρδου.



    ΣΧΟΛΙΑ