• Ελλάδα

    Κυβερνητικό αλαλούμ με το τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω

    Πάνος Καμμένος

    Πάνος Καμμένος


    Μόνο η… κυρά της Ρω ξέρει τι ακριβώς συνέβη χθες με το τουρκικό ελικόπτερο που πέταξε χαμηλά και τα προειδοποιητικά πυρά από την ελληνική πλευρά, καθώς οι επίσημες εκδοχές που ακούσαμε για την υπόθεση αυτή είναι τόσο μπερδεμένες όσο και η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα εθνικά θέματα.

    Αρχικά κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένα τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας μας και πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Ρω, προτού αναχαιτιστεί με χρήση προειδοποιητικών πυρών. Προφανώς, η είδηση αυτή δε βγήκε από το… κεφάλι κάποιων δημοσιογράφων, αλλά ήταν διαρροή από στρατιωτικές πηγές. Και ακολούθησαν και άλλες διαρροές, που έκαναν λόγο για ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, για το οποίο πραγματοποιούνταν διαδοχικές συσκέψεις στο ανώτερο επίπεδο της στρατιωτικής ιεραρχίας.

    Όμως κάπου εκεί το κλίμα άλλαξε. Οι νέες πληροφορίες έλεγαν πως το επεισόδιο δεν ήταν και τόσο σοβαρό ώστε να χαρακτηριστεί “θερμό”, και βγήκαν μπροστά “πηγές” του Μαξίμου για να διευκρινίσουν πως το ελικόπτερο βρισκόταν στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου (και άρα δεν τον παραβίασε) και πετούσε με σβηστά φώτα, με την ελληνική πλευρά να λειτουργεί “προειδοποιητικά-αποτρεπτικά”. Το δε συμβάν, έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεν αξιολογείται ως μείζον.

    Αυτό που φαίνεται πως έχουμε εδώ, εκ πρώτης όψεως, είναι μία ακόμα μνημειώδης ασυνεννοησία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Από τη μία, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που πάντα “ψάχνεται” για καβγάδες στα ελληνοτουρκικά, είδε μία ευκαιρία να δυναμιτίσει το κλίμα και να αναδειχθεί σε… εθνοσωτήρα, αναβαθμίζοντας το προφίλ του και ικανοποιώντας τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας που γνωρίζει πως η κλιμάκωση της έντασης δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να αποφύγει τις συγκρούσεις με την Άγκυρα, ρίχνοντας τους τόνους.

    Προφανώς, οι πρώτες διαρροές ήταν στη λογική Καμμένου, μέχρι που παρενέβη το Μαξίμου για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να διευκρινίσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Βέβαια, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Γιατί αν όντως τελικά δεν έγινε και τίποτα στη Ρω, και αν όντως τελικά το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, τότε το γεγονός ότι αναχαιτίστηκε με προειδοποιητικά πυρά (πραγματικά πυρά) είναι εξαιρετικά σοβαρό και προκαλεί ερωτηματικά.

    Το σημαντικότερο ερώτημα είναι: τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ότι πρέπει να βρουν ένα κοινό σημείο επαφής όσον αφορά στα εθνικά θέματα; Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, και η ασυνεννοησία των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι… βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Οι S-400 στην Τουρκία δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα», διαβεβαιώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί: Υστερικός ο Καμμένος. Μας τρίζουν τα δόντια οι Έλληνες, θα τα ξεριζώσουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοβαρό επεισόδιο στη Ρω με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου



    ΣΧΟΛΙΑ