• Ελλάδα

    Υπ. Παιδείας: 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των φοιτητών- Στόχος η αύξηση των φοιτητικών εστιών

    • NewsRoom


    Το χρόνιο πρόβλημα των φοιτητικών εστιών δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης.

    Όπως εξήγησε συγκεκριμένα ο υφυπουργός, στόχος του υπουργείου είναι να κατορθώσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερων φοιτητών για στέγαση. Για να το κατορθώσει αυτό, προγραμματίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Αφορμή για τις νέες εξαγγελίες στάθηκε η σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή.

    Απαντώντας στον κ. Δελή, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι το υπουργείο επιθυμεί ουσιαστικά να διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, σε συνεργασία πάντα με την ακαδημαϊκή κοινότητα, βάσει του οποίου θα είναι δυνατό να παρέχεται πιο αποτελεσματική υποστήριξη των φοιτητών στα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μακριά από το σπίτι, όπως είναι το ζήτημα της στέγασης, της σίτισης και άλλων.

    Ο κ. Διγαλάκης, αναλυτικότερα, είπε: «Με κατεύθυνση την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, σκοπός είναι τα Ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονους τρόπους επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Τέτοιες συμπληρωματικές εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία δεν θα μειωθεί, είναι και οι ΣΔΙΤ, οι οποίες μπορούν να δώσουν ταχύτερες και αξιόπιστες λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα μάλιστα στα Ιδρύματα της περιφέρειας, όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο».

    Ο υφυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι «το ενδιαφέρον μας είναι για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας, ώστε υπόλογοι να είναι η πολιτεία και τα πανεπιστήμια».

    Ο κ. Διγαλάκης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πρόσφατη διυπουργική απόφαση για τη ΣΔΙΤ, καθώς, όπως επεσήμανε, έτσι είναι δυνατό να προγραμματιστεί η δημιουργία φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν επικοινωνίας του κ. Διγαλάκη με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι τον Οκτώβριο πρόκειται να προχωρήσει η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

    Τέλος, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι συνεχίζεται η χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και ότι στον Π/Υ του 2019 έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση οικογενειών, με φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.



    ΣΧΟΛΙΑ