• Ελλάδα

    Η μεγάλη σύγκρουση Ερντογάν με Τσίπρα και Καμμένο. Πού οδηγείται η κατάσταση


    Στα ύψη έχει ανέβει το “θερμόμετρο” στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τις εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να εντείνουν τις ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο.

    Παρά το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται εδώ και ένα μήνα στην Αδριανούπολη χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάνει τίποτα το επιλήψιμο, πέρα από το ότι πέρασαν κατά λάθος τα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ελληνική πλευρά κράτησε χαμηλούς τόνους, προτιμώντας να κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και αναζητώντας στηρίγματα στους διεθνείς εταίρους της χώρας μας. Όμως φαίνεται πως οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας εξαντλούν την υπομονή της ελληνικής κυβέρνησης, και οι δηλώσεις του… ένστολου Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε το Μαξίμου να απαντήσει με μία σκληρή ανακοίνωση.

    Στην επίμαχη ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί ότι “σε 10-15 μέρες” θα εξέδιδε στην Τουρκία τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ συνέδεσε την υπόθεσή τους με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι ξεσηκώθηκαν για τη δική τους υπόθεση, αλλά όχι για αυτήν των “8”.

    Η απάντηση από το Μαξίμου ήρθε λίγες ώρες αργότερα, και ήταν ασυνήθιστα σκληρή: “Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της”, ανέφερε μεταξύ άλλων η κυβερνητική ανακοίνωση, καλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς “που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις”.

    Η Άγκυρα δεν άφησε το… γάντι να πέσει κάτω και ανταπάντησε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία εγκαλεί την Ελλάδα ότι “όποτε την συμφέρει προτάσσει τις αρχές του κράτους δικαίου και όταν δεν την συμφέρει τις αγνοεί με ευκολία και δεν εφαρμόζει ούτε καν τις καταδικαστικές αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων”.

    Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Καμμένος

    Και σαν να μην έφτανε αυτή η σκληρή διαμάχη σε επίπεδο κυβερνήσεων, ήρθε και ο Πάνος Καμμένος να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα με τις εμπρηστικές δηλώσεις του χθες σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός Άμυνας σχολίασε μεταξύ άλλων ότι ο Τούρκος πρόεδρος “έχει τρελαθεί εντελώς” και μίλησε για “δικαιοσύνη που λειτουργεί με δομές του σουλτάνου”, εκφράζοντας φόβους ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί μπορεί να μείνουν κρατούμενοι για 15 χρόνια και κάνοντας αναφορές στην ταινία “Το Εξπρές του Μεσονυχτίου”.

    Οι δηλώσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσουν νέες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, για την οποία ο υπουργός Άμυνας ήδη αποτελεί persona non grata για τα συχνά ξεσπάσματά του κατά της Άγκυρας, ενώ προκάλεσαν ήδη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, με πηγές της ΝΔ να χαρακτηρίζουν “ανάξιο” τον Πάνο Καμμένο και τη Φώφη Γεννηματά να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

    Το ερώτημα πλέον είναι πού θα φτάσει αυτή η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και αν θα αποκλιμακωθεί σύντομα, προτού συμβεί κάποιο “ατύχημα” στο Αιγαίο, για το οποίο έχει άλλωστε εκφράσει επανειλημμένα φόβους το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Για την ώρα, πάντως, και οι δύο πλευρές εμμένουν στους υψηλούς τόνους και τη σκληρή ρητορική, πυροδοτώντας έναν φαύλο κύκλο ολοένα και πιο σκληρών δηλώσεων, την ώρα που δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα αποκλιμακώσει την ένταση. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, όταν ερωτήθηκε σχετικά: “Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερτογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια, τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις;”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ο Ν. Κοτζιάς ενημερώνει σήμερα Φ. Γεννηματά και Β. Λεβέντη για το ονοματολογικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Έκτακτο υπουργικό για ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Κατρούγκαλος: Να είμαστε προετοιμασμένοι για την Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ