• Ελλάδα

    Γουίλμπουρ Ρος: Ο «λύκος της Wall Street» που κατακεραύνωνε τον Αλέξη Τσίπρα και σήμερα συναντάται μαζί του

    • NewsRoom
    Wilbur Ross

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital


    Με έναν παλιό… γνώριμο της χώρας και της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής θα ξεκινήσουν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Παρασκευής, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, στις 17:15 με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, καθώς φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ.

    Ποιος είναι, όμως, ο Γουίλμπουρ Ρος;

    Κατ’ αρχάς, πρόκειται για έναν δισεκατομμυριούχο επενδυτή, ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, πρώην τραπεζίτη, με… αδυναμία στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών και μέλος της «Dream Team» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, λόγω αυτής του ακριβώς της αδυναμίας στις προβληματικές επιχειρήσεις, ο ίδιος απέκτησε και το προσωνύμιο «Βασιλιάς της Χρεοκοπίας», αφού πέρασε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του αγοράζοντας χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, τις οποίες εν συνεχεία αναδιάρθρωνε για να τις πουλήσει τελικά με μεγάλο κέρδος όταν τα αποτελέσματά τους είχαν πια βελτιωθεί.

    Όμως, ο Γουίλμπουρ Ρος είναι παλιός… γνώριμος της Ελλάδας, αφού, πριν ακόμη αναλάβει υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, είχε ήδη κάνει επενδύσεις στη Eurobank, ενώ ήταν αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο Ρος ενδιαφερόταν ανέκαθεν και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση σε μια αγορά στην οποία έχει επενδύσεις. Έτσι, είχε πάρει δημόσια θέση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του 201. Την εποχή εκείνη, μάλιστα, «κατακεραύνωνε» τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω άρθρου του στη Wall Street Journal, γράφοντας χαρακτηριστικά: «H Αρχαία Ελλάδα μπορεί να έχει εφεύρει τη Δημοκρατία, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί σύντομα να βυθιστεί στο χάος. Καθώς η χώρα πλησιάζει προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο κίνδυνος είναι όλη η πατριωτική ρητορική που προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συσκοτίσει την αλήθεια: Η καταψήφιση της πρότασης, θα είναι ψήφος κατά του ευρώ και ψήφος κατά του μέλλοντος της Ελλάδας».

    Wilbur Ross

    Ο Γουίλμπουρ Ρος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Harvard. Μετά το πέρας των σπουδών του, ξεκίνησε να εργάζεται στα γραφεία της N M Rothschild & Sons στη Νέα Υόρκη στο τμήμα αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Τη δεκαετία του 1980, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέκτεινε την εταιρεία του Resorts International, και μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη που τον έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, ο Ρος, ο οποίος την εποχή εκείνη εργαζόταν στην Rothschild Inc., ήταν εκείνος που έσωσε τα τρία καζίνο της αυτοκρατορίας Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι μέσω της Rotshchild Inc.

    Η ενασχόλησή του, όμως, με τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις συνεχίστηκε και μέσω της δικής του επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, την οποία ίδρυσε τον Απρίλιο του 2000, σε ηλικία 62 ετών, και πούλησε στην Invesco (τότε Amvescap) το 2006.

    Γεννημένος το 1937, o Wilbur Louis Ross Jr., όπως είναι το πλήρες όνομά του, όταν ήταν μικρός (το 1955) περιέγραφε τον εαυτό του ως «ένα αγόρι από την επαρχία που θέλει να δει την Παναγία των Παρισίων και να γίνει δικηγόρος».

    Η δικηγορία ξεχάστηκε στην πορεία, καθώς μετά τις σπουδές του σε Yale και Harvard… προσγειώθηκε στη Wall Street, όπου θα διέγραφε μια λαμπρή καριέρα που θα τον οδηγούσε τελικά σε μία από τις κορυφαίες θέσεις της αμερικανικής πολιτικής σκηνής…



    ΣΧΟΛΙΑ