• Ελλάδα

    Γιατί η υπόθεση Novartis δεν πουλάει. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός


    Οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες μόνο κακά νέα φέρνουν για την κυβέρνηση, τα οποία συνήθως αφορούν στο άνοιγμα της “ψαλίδας” της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και στην απογοήτευση των ψηφοφόρων ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ από τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε όλα τα θέματα. Και η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε χθες στο Βήμα της Κυριακής δεν αποτέλεσε την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

    Όμως αυτή τη φορά το πλήγμα ήταν ισχυρότερο για την κυβέρνηση, αφού από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι το “βαρύ χαρτί” στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ποντάρει τα πάντα, η υπόθεση της Novartis, είναι ήδη “καμένο”, καθώς οι πολίτες δεν πείθονται στην πλειοψηφία τους ότι από την υπόθεση αυτή θα βγει κερδισμένη η κυβέρνηση.

    Ειδικότερα, σε σχετικό ερώτημα για τις πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης Novartis, το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά πως μέχρι τώρα ενισχύεται η κυβέρνηση, το 12% πιστεύει πως ευνοείται η αντιπολίτευση, ενώ ένα 37% θεωρεί πως δεν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Με άλλα λόγια, μόνο ένας στους τρεις ψηφοφόρους κρίνει πως η υπόθεση της Novartis, τουλάχιστον όπως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα, έχει επιδράσει θετικά υπέρ της κυβέρνησης, και είναι περισσότεροι αυτοί που δε βλέπουν να δημιουργείται κάποια επίπτωση στο πολιτικό τοπίο από την υπόθεση αυτή.

    Και όλα αυτά, παρά τη λυσσαλέα επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης για να “φορτώσει” ολόκληρο το βάρος της υπόθεσης Novartis σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μία εκστρατεία που φαίνεται πως δεν έχει τα επιθυμητά για το Μαξίμου αποτελέσματα. Είναι βέβαια νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πρόκειται για κυβερνητικό φιάσκο, όμως φαίνεται δύσκολο να μετατραπεί και σε κυβερνητικό θρίαμβο, αν με όλον αυτόν τον ορυμαγδό δεν έχει επιτευχθεί το παραμικρό.

    Κι αν στο Μαξίμου ήλπιζαν ότι με “σημαία” την υπόθεση της Novartis θα ρεφάρουν για τους χαμένους ψηφοφόρους που γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, και πάλι λάθος: τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά τόσο στη βόρεια Ελλάδα (μάλιστα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία είναι μόλις στο 12,6%!), όσο και στην Αττική, μέχρι πρότινος “προπύργιο” του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον η ΝΔ προηγείται με άνετη διαφορά επτά μονάδων.

    Άρα, και ο “θησαυρός” της Novartis μάλλον αποδεικνύεται… άνθρακας για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Βράζουν» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το επίδομα ενοικίου σε υπουργούς-Προς παραίτηση η Αντωνοπούλου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Καταγγελία Γεωργιάδη: Ο Τσίπρας προσπαθεί να απειλήσει δικαστικό για τη Novartis

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό



    ΣΧΟΛΙΑ