• Ελλάδα

    Γιατί επί Σύριζα και Τσίπρα η Ελλάδα έγινε ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ


    Ποιος θυμάται σήμερα εκείνο τον… έξαλλο Αλέξη Τσίπρα που συμμετείχε σε συλλαλητήρια κατά των ΗΠΑ και στις πορείες του Πολυτεχνείου, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα; Σήμερα ο πρωθυπουργός δείχνει να είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας συναντηθεί σε καλό κλίμα με δύο Αμερικανούς προέδρους (Μπαράκ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ) και ακολουθώντας σταθερά το “άρμα” της αμερικανικής πολιτικής.

    Το επιβεβαίωσε αυτό με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου της Ένωσης Αμερικανών Τουριστικών Πρακτόρων ASTA Athens Destination Expo 2018 με τη δήλωσή του: “Eίμαι επίσης υπερήφανος που το λέω ότι η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ ισχυρότερη. Έχουμε φθάσει σε μια πολύ ειδική χρονική στιγμή στις διμερείς μας σχέσεις. Και στις δύο πλευρές οι κυβερνήσεις μας έχουν δεσμευτεί στην οικοδόμηση αυτής της δυναμικής”.

    Μάλιστα, ο Τζέφρι Πάιατ το λέει αυτό γνωρίζοντας το αντιαμερικανικό παρελθόν του Αλέξη Τσίπρα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ερωτηθεί σχετικά για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ, και είχε απαντήσει με νόημα: “Οι άνθρωποι μαθαίνουν”.

    Και πράγματι, όσο κυνική και αν ακούγεται αυτή η δήλωση, δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ καλός… μαθητής. Εν είδει πολιτικού χαμαιλέοντα, ο πρωθυπουργός έγινε… άλλος άνθρωπος όταν πέρασε από την αντιπολίτευση στην εξουσία. Από ριζοσπάστης αριστερός έγινε “κεντρώος” σοσιαλδημοκράτης, από εχθρός της “μαντάμ” Μέρκελ και του χερ Σόιμπλε έγινε συνομιλητής τους, από αντιαμερικανός έγινε φιλοαμερικανός…

    Φυσικά, δεν είναι κακό η Ελλάδα να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό της, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως σίγουρα προβληματίζεται κανείς όταν ακούει τον Αμερικανό πρέσβη, τον άνθρωπο δηλαδή που είναι ο απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας στην Ελλάδα, να εκφράζεται με τέτοιο ενθουσιασμό για την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί τα αμερικανικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται απαραιτήτως με τα ελληνικά, και σε αυτήν την απόλυτη ευθυγράμμιση των ελληνικών με τα αμερικανικά συμφέροντα, κάτι χάνει η Ελλάδα και το κερδίζουν οι ΗΠΑ.

    Το να γίνει κανείς ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ, όπως φαίνεται πως έχει καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, δε γίνεται “τζάμπα”. Κάτι πρέπει να δώσεις για να πάρεις τη στήριξη των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης υπερδύναμης. Αυτό λοιπόν που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι τι έχει δώσει (ή θα κληθεί να δώσει στο μέλλον) η Ελλάδα για να απολαμβάνει της στήριξης των ΗΠΑ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φραγκιαδάκης: Όλες οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περάσουν τα stress tests

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Bloomberg: Ο Τσίπρας βιάστηκε να παίξει το «χαρτί» της καθαρής εξόδου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τζαβάρας: Αναπάντεχα τα όσα είπε ο Ζάεφ για το erga omnes – Παρελθόν η αισιοδοξία για λύση



    ΣΧΟΛΙΑ