• Ελλάδα

    Eurasia: Εκλογές τον Μάιο ανεξάρτητα από ψήφο εμπιστοσύνης και Πρέσπες

    • NewsRoom


    Με ποσοστό 60% είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurasia Group, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση παρέχει την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου για να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στους κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους πριν από τις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές, κάτι το οποίο θα κάνει πιθανότατα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

    Επιπλέον, όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισπεύσει τις εκλογές του Οκτωβρίου στα τέλη Μαΐου, όπου η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται 151 από τους 300 βουλευτές για να επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης. Το κυβερνών κόμμα της ελέγχει 145 έδρες. Οι ΑΝΕΛ έχουν 7 βουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις πιθανότατα θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πάνου Καμμένου, ενώ οι υπόλοιποι 4 βουλευτές της είναι πιθανό να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης, Έλενα Κουντούρα και Βασίλης Κόκκαλης -σ.σ. οι υπολογισμοί της Eurasia ήταν πριν τη διαγραφή των Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη από τον Π.Καμμένο).

    Επιπλέον, ένας βουλευτής από το Ποτάμι έχει επίσης σηματοδοτήσει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, με τον κόμμα του πιθανότατα να προχωρά στην διαγραφή του. Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής που συνδέεται με τους ΑΝΕΛ, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την κυβέρνηση. Αυτό φέρνει το σύνολο των 151 βουλευτών, αν και είναι πιθανό ότι κάποιοι βουλευτές θα αποφασίσουν να αλλάξουν πλευρές καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία. Η Eurasia θεωρεί λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να επιβιώσει από την ψηφοφορία, αν και με στο όριο.

    Παράλληλα, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να περάσει αργότερα αυτό το μήνα, επίσης οριακά αν και όχι με τον ίδιο συνδυασμό βουλευτών.

    Η αποχώρηση πάντως των ΑΝΕΛ σύμφωνα με την Eurasia, αποτελεί ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική διάθεση του πρώην κόμματος της συγκυβέρνησης και να απευθύνει έτσι έκκληση σε μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους πριν από τις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές.

    Το timing των εκλογών

    Τα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για το χρονοδιάγραμμα των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 20 Οκτωβρίου του 2019. Εάν η ψήφος της εμπιστοσύνης αποτύχει, ο Τσίπρας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει εκλογές, πιθανώς στα τέλη Μαΐου για να συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, αν όχι νωρίτερα, σημειώνει η Eurasia.

    Ο Τσίπρας ανέφερε ότι ακόμα και μετά την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης, οι εκλογές θα διεξαχθούν “εν ευθέτω χρόνω και με συντονισμένο τρόπο”. Πρώτον, θα επιδιώξει την ολοκλήρωση ορισμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο. Εκτός από την ίδια την συμφωνία Πρεσπών, αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα νέο καθεστώς πληρωμών για τις μη καταβληθείσες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει επίσης ότι το τέλος Μαΐου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, εκτός και αν η δημόσια πίεση μετά από μία ενδεχόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης στη Βουλή αναγκάσει τον Τσίπρα να παραιτηθεί νωρίτερα.

    Αν η κυβέρνηση επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης, η πίεση για να διεξάγει πρόωρες εκλογές θα μειωθεί σαφώς, επισημαίνει η Eurasia. “Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι πιθανότερο να φέρει την ψηφοφορία προς τα τέλη Μαΐου, αντί να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τις απώλειές του υπό το φως της φθίνουσας υποστήριξής του”, τονίζει η Eurasia.

    Όπως προσθέτει, η κυβέρνηση υπολογίζει επίσης ότι η διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσει στους ψηφοφόρους άλλες δυνατότητες για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, η Eurasia εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: Μετά το διαζύγιο με Καμμένο, ανοίγει πόρτα στην Κεντροαριστερά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: «Κακοστημένο θέατρο το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου» – Live η συνέντευξη στον ΑΝΤ1



    ΣΧΟΛΙΑ