• Ελλάδα

    Δικαστές και εισαγγελείς: Όλη η αλήθεια για το πόθεν έσχες 


    Αν πιστέψουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι δικαστές είναι λίγο-πολύ εγωιστικά πλάσματα που κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους και προσπαθούν να αποφύγουν πάση θυσία να ελεγχθούν για τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ωστόσο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, το τι λέει η κυβέρνηση και το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα γύρω από την υπόθεση του πόθεν έσχες των δικαστικών απέχουν έτη φωτός…

    Αυτό που ίσως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι δικαστικοί ήταν ίσως η πρώτη επαγγελματική ομάδα πολιτών που κλήθηκαν να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, κάτι που κάνουν με θρησκευτική ευλάβεια εδώ και 25 χρόνια. Τι άλλαξε και τώρα αντιδρούν; Ας θυμηθούμε λίγο το χρονικό της υπόθεσης.

    Όλα ξεκίνησαν με την υπουργική απόφαση του 2016, με την οποία προβλεπόταν ότι στο πόθεν έσχες θα πρέπει να περιλαμβάνονται, πέρα από τα ακίνητα και τις καταθέσεις, και τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ που βρίσκονται σε θυρίδες ή στο… στρώμα των υπόχρεων, καθώς και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30.000 ευρώ (κοσμήματα, πίνακες κλπ). Οι δικαστικές ενώσεις αντέδρασαν στην απόφαση αυτή, που ουσιαστικά θεωρούσε εκ των προτέρων όλους τους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες ως ύποπτους για φοροδιαφυγή, και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο (αν και με εξωφρενική καθυστέρηση ενός χρόνου περίπου) έκρινε πως η πρόβλεψη αυτή ήταν αντισυνταγματική. Αντισυνταγματική έκρινε επίσης τη μη πρόβλεψη πενταετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες, όπως και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων, ενώ έκρινε επίσης ότι μετά την πρώτη δήλωση πόθεν έσχες, στις επόμενες θα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή.

    Έκρινε ακόμα, όσον αφορά ειδικά στους δικαστές, ότι το 15μελές όργανο που θα διενεργήσει τον έλεγχο των δηλώσεών τους, καθώς και των συζύγων τους, θα πρέπει να συγκροτείται τουλάχιστον κατά πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του οργάνου) από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία.

    Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ήρθε δύο μόλις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, η οποία είχε ήδη παραταθεί τρεις φορές, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε παράταση, αλλά εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, εναντίον της οποίας προσέφυγαν και πάλι οι δικαστικοί, λόγω του ότι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Το ΣτΕ ενέκρινε το αίτημά τους για αναστολή της νέας υπουργικής απόφασης, ενόσω η εκδίκαση της υπόθεσης θα εκκρεμεί.

    Επομένως, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση ασκεί κριτική στους δικαστικούς για μία υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δικαστές εξοργίζονται με τις εις βάρος τους αιτιάσεις, θεωρώντας πως πρόκειται για κραυγαλέα απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης, αφού η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

    Δε χρειάζεται να είναι κανείς… μάντης για να καταλάβει ότι εδώ το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης με τους δικαστές δεν είναι τα πόθεν έσχες τους, αλλά οι “εχθρικές” προς αυτήν αποφάσεις τους, και ειδικά του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικά η απόφαση για τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και η απόφαση για την παραγραφή των φορολογικών ελέγχων ήταν αυτές που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα σε αυτήν την ακραία διαμάχη μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, με μεγάλο χαμένο στην πραγματικότητα την ίδια τη Δημοκρατία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα ευτράπελα του νόμου Κατρούγκαλου: Για επικουρική 170 ευρώ θα πρέπει να δουλεύει κανείς μέχρι τα 80

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MRB: Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ – Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:ΕΣΕΕ: Στα 1,59 δισ. το ρευστό που θα «πέσει» στην αγορά από το Δώρο των Χριστουγέννων



    ΣΧΟΛΙΑ