• Ελλάδα

    Απευθείας το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

    Τούρκοι


    Με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, θα κριθεί η χορήγηση πολιτικού ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατά τη γείτονα χώρα, συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι του πρώτου Τούρκου, Σουλειμάν Οζκαινακτσί, για τον οποίο η Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να του χορηγηθεί άσυλο στη χώρα μας. Μετά την προσφυγή της κυβέρνησης, που ζητά την ακύρωση της χορήγησης ασύλου, το Διοικητικό Εφετείο αναμενόταν να συνεδριάσει στις 15 Φεβρουαρίου για να κρίνει την υπόθεση.

    Όμως, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η υπόθεση πρέπει να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.
    Η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναμένεται να ισχύσει και για τους υπολοίπους επτά αξιωματικούς, για τους οποίους ακόμα εκκρεμεί η χορήγηση ασύλου.

    Η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι στην υπόθεση αυτή «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β’ της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».

    Η ημερομηνία εκδίκασης δεν έχει προσδιοριστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένταξη αλλοδαπών στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει ο Τόσκας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας Τουλουπάκη: «Τηρήθηκε το γράμμα του νόμου στην υπόθεση της Novartis»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένοχος ο Στέλιος Διονυσίου για το περιστατικό με τον αστυνομικό – Ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή



    ΣΧΟΛΙΑ