• Ελλάδα

    Ανατριχιαστικές περιγραφές βασανισμού από Κούρδο στο Συμβούλιο Εφετών

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    «Αν δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τους Έλληνες που αντιστάθηκαν στο φασισμό του Χίτλερ, τότε δεν μπορείτε να κατηγορήσετε κι εμάς που αντιστεκόμαστε στο φασισμό του Ερντογάν». Εμφανώς φορτισμένος ο 60χρονος Τούρκος, κουρδικής καταγωγής, Ντοκάν Μεμέτ, προσπάθησε να πείσει τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών να μην τον εκδώσουν στην Τουρκία.

    Η γείτονα χώρα τον εκζητά για να εκτίσει μία αμετάκλητη ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης». Είναι ακόμα ένα αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών που θα κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

    Στην κατάμεστη από αλληλέγγυους δικαστική αίθουσα, δικαστές και ακροατήριο «πάγωσαν» όταν ο εκζητούμενος αφαίρεσε το γυάλινο αριστερό του μάτι. Ήταν η στιγμή που περιέγραφε στους δικαστές τους βασανισμούς που ο ίδιος υπέστη μέσα στις τουρκικές φυλακές.

    «Πριν από το 2000 είχα δυο μάτια. Τώρα έχω ένα. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στα χέρια μου. Όταν ήμουν στη φυλακή, έριξαν βόμβες και πυροβολούσαν. Έχασα το μάτι μου κι έχω αναπηρία στο χέρι. Στο ίδιο κελί, συγκρατούμενοι μου δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Επτά συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας», είπε ο 60χρονος που «έχει περάσει 20 χρόνια από τη ζωή του στις φυλακές της Τουρκίας».

    Ο Κούρδος δημοσιογράφος που εγκατέλειψε τη χώρα του το 2011 και κατάφερε να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γαλλία, συνελήφθη στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με ακόμα 8 άτομα. Σε επιχείρηση της αστυνομίας σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο, εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικά και έκτοτε ο 60χρονος κρατείται στις φυλακές για την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

    «Αποδώστε Δικαιοσύνη»

    Ο εκζητούμενος των τουρκικών αρχών ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών «όχι να τον λυπηθούν αλλά να αποδώσουν Δικαιοσύνη». Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της φορτισμένης τοποθέτησής του (η διερμηνέας του δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και κυρίως στην αρχή, μετέφραζε μέσα σε αναφιλητά), ο 60χρονος αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων τόσο το 1940, όσο και την περίοδο της Χούντας.

    «Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακίρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους του φοιτητές σας; Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα», είπε και συνέκρινε τον Ερντογαν με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. «Η μόνη διαφορά τους –είπε- είναι στα ρούχα. Ο πρώτος φόραγε στρατιωτική στολή, ο δεύτερος πολιτικά».

    Ο Κούρδος υποστήριξε ότι εγκατέλειψε την Τουρκία διότι κινδύνευε η ζωή του και σε (μάλλον υπερβολικά) υψηλούς τόνους είπε στους δικαστές:

    «Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας: Ή θα υπακούσετε στις διαταγές του φασιστικού κόμματος και θα συμμεριστείτε το αίμα που κυλάει στη χώρα μου, ή θα αποδείξετε ότι είσαστε γενναία παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν ενάντια στο χιτλερικό φασισμό. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας.»

    Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας διέκοψε τη συνεδρίασή του για την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και η εισαγγελέας θα προτείνει για την έκδοση ή όχι του Τούρκου, κουρδικής καταγωγής.

    Η συζήτηση στο ίδιο Συμβούλιο για τον δεύτερο Κούρδο (που επίσης οι Τούρκοι ζητούν την έκδοσή του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση), αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταδικάστηκε ο «άστεγος» του Μάντσεστερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας Αίγινας -Περάματος



    ΣΧΟΛΙΑ