• Ελλάδα

    Αυτά είναι τα φαβορί και τα αουτσάιντερ σε δήμους και περιφέρειες

    Αυτοδιοικητικές εκλογές - Υποψήφιοι


    Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει η χώρα με το πολιτικό σκηνικό να μη θυμίζει ιδιαίτερα ότι την επόμενη Κυριακή θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα. Βεβαίως οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών ξεκινούν δυναμικά από την πρώτη κιόλας ημέρα της εβδομάδας, ωστόσο, από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετική στόχευση.

    Για παράδειγμα στη Νέα Δημοκρατία ο μαγικός αριθμός είναι ουσιαστικά το «13+3», όπερ σημαίνει ότι θα ήθελε να βγουν οι 13 περιφερειάρχες που το κυβερνών κόμμα στηρίζει καθώς και οι 3 δήμαρχοι στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς.

    Μια δύσκολη αποστολή κι ένα στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει κατά κύριο λόγο «αντάρτικα» ψηφοδέλτια που απειλούν τις επιλογές του για ορισμένες περιφέρειες. Όπως για παράδειγμα στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στα Ιόνια Νησιά.

    Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βυθισμένος στην εσωστρέφεια και στις ανατροπές που έχει φέρει η εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις του προέδρου και του επιτελείου του δείχνουν ότι έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να πηγαίνει στη Θεσσαλία, κυρίως για να επισκεφτεί τους πλημμυροπαθείς, αλλά στη συνέχεια θα πάει για 3 ημέρες στην Κύπρο στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρόεδρος, δείχνοντας ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για τις κάλπες τις επόμενης Κυριακής τις οποίες μάλλον θεωρεί χαμένη υπόθεση.

    Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αναδείξει τη δυναμική υποψηφίων που το ίδιο στηρίζει και να πετύχουν καλές επιδόσεις οι υποψήφιοί του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Εξι ημέρες πριν από τις εκλογές, υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ κι έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης μέχρι στιγμής.

    Υπενθυμίζεται ότι με ποσοστό 43% και άνω περιφερειάρχες και δήμαρχοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας δε θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Και πάνω σ’ αυτή την πρόβλεψη του νόμου και στη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, ποντάρουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκειμένου να κόψουν πρώτοι και άνετοι το νήμα της κάλπης οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά τις περιοδείες του από τον Βύρωνα, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα Χαρδαλιά για την περιφέρεια ενώ θα πάει στην Κορινθία, τη Μακεδονία και ειδικά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητα Ζέρβα για το δήμο.

    Ας δούμε πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις λίγες ημέρες προτού να στηθούν οι κάλπες, αρχής γενομένης από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

    Περιφέρεια Αττικής:

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει την Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αργά την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την άρση της στήριξης στον Γιώργο Πατούλη. Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κι έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Κ. Μητσοτάκη, γεγονός που δίνει ώθηση στην υποψηφιότητά του για μια περιφέρεια ιδιαίτερα κομβική. Η μάχη που δίνει το Μαξίμου είναι να κερδίσει την περιφέρεια ο εκλεκτός του από την πρώτη Κυριακή, κάτι όχι αδύνατο, αλλά αρκετά δύσκολο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Οι αντίπαλοι του κ. Χαρδαλιά βρίσκονται αρκετά χαμηλά και θα προσπαθήσουν να «κόψουν» τη νίκη από την πρώτη Κυριακή στον «γαλάζιο» υποψήφιο. Στη δεύτερη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται ο Γ. Ιωακειμίδης, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια υποψηφιότητα που θέλει να αναδείξει τον υπερκομματικό της χαρακτήρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το ποσοστό που θα λάβει ο άλλοτε περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχόμενο χαμηλό ποσοστό θα προκαλέσει τριγμούς στη Χ. Τρικούπη καθώς πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία προοδευτική υποψηφιότητα η οποία θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον Ν. Χαρδαλιά.

    Δ. Πτωχός
    Π. Τατούλης

    Περιφέρεια Πελοποννήσου:

    Ισως το πιο μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ καθώς η επιλογή της, ο Δ. Πτωχός, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, δεν δείχνει ξεκάθαρη κυριαρχία. Μάλιστα φέρεται να απειλείται από τον άλλοτε περιφερειάρχη, Π. Τατούλη, ο οποίος έχει τη στήριξη και γαλάζιων τοπικών στελεχών. Η μάχη μάλλον οδηγείται στο δεύτερο γύρο χωρίς καθαρό φαβορί και με του Δ. Κουτσούλη από το ΠΑΣΟΚ και Ν. Κουτουμάνο από το ΚΚΕ να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στην Πελοπόννησο έχει «παρελάσει» το μισό υπουργικό συμβούλιο, θέλοντας έτσι να στηρίξει τον κ. Πτωχό.

    Θεσσαλία:

    Μεγάλη μάχη αναμένεται στη Θεσσαλία η οποία έχει χτυπηθεί από τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας και οι κάτοικοι θα ψηφίσουν… και με το θυμικό τους. Ο Κώστας Αγοραστός, νυν περιφερειάρχης, φέρεται να έχει ισχυρό προβάδισμα καθώς οι αντίπαλοί του δεν είναι δυνατοί και η μάχη δίνεται για το αν ο «γαλάζιος» υποψήφιος θα πάει σε δεύτερο γύρο ή όχι.

    Όπως φαίνεται, ο κ. Αγοραστός απειλείται περισσότερο από την «αντάρτισσα» υποψήφια Ελ. Τζανακούλη, η οποία μπορεί να του κόψει την απόλυτη νίκη από την πρώτη Κυριακή και να χρειαστεί δεύτερος γύρος με αντίπαλο του καθηγητή, Δ. Κουρέται που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

    Η λαϊκή δυσαρέσκεια μετά τις πλημμύρες δεν μπορεί να προβλεφθεί ως προς το τι θα βγάλει η κάλπη.

    Γ. Χατζημάρκος

    Νότιο Αιγαίο:

    Απόλυτο φαβορί ακόμη και για να καταγράψει μεγάλα ποσοστά, άνω του 50% είναι ο νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος. Δεν φαίνεται να έχει κανέναν αντίπαλο και είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή.

    Μάχη ανάμεσα σε Στεφανή και Μουτζούρη

    Βόρειο Αιγαίο:

    Διαφορετική η εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, κρατά δυνάμεις αλλά φαίνεται ότι θα πάει στο δεύτερο γύρο με τον εκλεκτό του Μαξίμου, πρώην υφυπουργό, Αλκιβιάδη Στεφανή. Η ΝΔ θα θεωρήσει μεγάλη νίκη αν ηττηθεί ο κ. Μουτζούρης με τον οποίο δεν διατηρούν καλές σχέσεις. Αγλαϊα Κυρίτση από το ΚΚΕ και Β. Χοχλάκα από το ΠΑΣΟΚ θα έχουν το ρόλο ρυθμιστή στη «μάχη γιγάντων» του δεύτερου γύρου.

    Χρ. Μέτιος

    Ανατολική Μακεδονία και Θράκη:

    Ο Χρήστος Μέτιος από τη ΝΔ είναι το φαβορί, όμως, η μάχη για την τελική επικράτηση θα είναι σκληρή καθώς δυνατός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου, Χρ. Τοψίδη. Όπως και πριν από 4 χρόνια η νίκη μπορεί να είναι στο νήμα με τους ψηφοφόρους της μειονότητας να είναι ρυθμιστές των εξελίξεων.

    Απ. Τζιτζικώστας

    Κεντρική Μακεδονία:

    Όλα τα προγνωστικά δείχνουν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα εκλεγεί άνετα και από την πρώτη Κυριακή, για τρίτη συνεχή φορά περιφερειάρχης.

    Ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου, καθηγητής Γ. Μυλόπουλος και ο Χρήστος Παπαστεργίου από το ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη κυρίως ως προς το ποσοστό και ποιος θα είναι δεύτερος.

    Γ. Κασαπίδης

    Δυτική Μακεδονία:

    Ο νυν περιφερειάρχης, Γ. Κασαπίδης, δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα σίγουρος και θα δώσει μάχη για να επανεκλεγεί. Εξ ου και η κινητοποίηση από το Μαξίμου για να στηριχθεί. Ενας ακόμη γαλάζιος αντάρτης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης, κόβει ποσοστά από τον κ. Κασαπίδη ενώ ενδιαφέρον θα έχει το ποσοστό που θα πάρει η Γεωργία Ζεμπιλιάδου η οποία στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να πάει στο δεύτερο γύρο.

    Ρ. Κράτσα

    Ιόνια Νησιά:

    Η Ρόδη Κράτσα, νυν περιφερειάρχης δεν αισθάνεται καθόλου άνετα και η μάχη μάλλον θα πάει σε δεύτερη Κυριακή μιας και ο γαλάζιος αντάρτης, πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γ. Τρεπεκλής, εμφανίζει μια καλή δυναμική.

    Ισχυρός αντίπαλος είναι και ο πρώην περιφερειάρχης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γαλιατσάτος ενώ ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία έχει η Μαρία Δρυ από το ΠΑΣΟΚ και η Αλεξάνδρα Μπαλού από το ΚΚΕ.

    Νεκτάριος Φαρμάκης

    Δυτική Ελλάδα:

    Ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι το απόλυτο φαβορί για να έχει μια νέα θητεία στην περιφέρεια και μάλιστα δεν αποκλείεται να το πετύχει από την πρώτη Κυριακή. Οι αντίπαλοί του άλλωστε, δεν έχουν δυναμική με τον Σπ. Σκιαδαρέση από το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο ισχυρός.

    Αλέκος Καχριμάνης

    Ηπειρος:

    Και στη γειτονική Ηπειρο φαίνεται να έχουμε ισχυρό φαβορί τον Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος παλεύει για νίκη από την πρώτη Κυριακή.

    Αντίπαλός του ξανά ο Σπύρος Ριζόπουλος ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ισχυρή παρουσία ο πρώην βουλευτής, Γ. Στέφος. Το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει τον Στ. Ζούμπα και το ερώτημα είναι αν στο δεύτερο γύρο θα υπάρξει συνασπισμός δυνάμεων κατά του κ. Καχριμάνη.

    Φάνης Σπανός

    Στερεά Ελλάδα:

    Μια ενδιαφέρουσα μάχη αν και ο νυν περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, είναι ισχυρός. Ο άλλοτε «γαλάζιος» υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος θα δώσει τη μάχη για να περάσει στο δεύτερο γύρο, όμως, πιο πιθανό είναι να βρεθεί δεύτερος ο γνωστός ηθοποιός Απόστολος Γκέτσος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει συνάντηση μαζί του ο Στ. Κασσελάκης.

    Σταύρος Αρναουτάκης

    Κρήτη:

    Ο Σταύρος Αρναουτάκης παίζει εν ου παικτοίς και θα είναι σίγουρος περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο. Υπερκομματική υποψηφιότητα για χρόνια, έχει τη στήριξη και τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον πρώην βουλευτή, Σπ. Δανέλλη, μάλλον για να καταγράψει τις δυνάμεις του παρά για κάτι καλύτερο.

    Δήμοι

    Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης είναι φαβορί για να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή, όμως, ενδιαφέρον έχουν οι αντίπαλοί του. Για παράδειγμα τι ποσοστό θα πάρει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης; Πώς θα κινηθεί η καλή υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα από το ΠΑΣΟΚ και τι μπορεί να κάνει ο Ν. Σοφιανός από το ΚΚΕ. Αγνωστος Χ ο χρυσαυγίτης, φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται χαμηλά όμως η «βουβή» ψήφος είναι αυτή που ανησυχεί πολλούς.

    Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης

    Στη Θεσσαλονίκη φαβορί είναι ο νυν δήμαρχος. Κ. Ζέρβας αλλά είναι καλές οι υποψηφιότητες του Στ. Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και του Σπ. Πέγκα από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα παλέψουν να μπουν στο δεύτερο γύρο.

    Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης φαίνεται ότι μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και με μεγάλα ποσοστά.

    Στην Πάτρα δεν αμφισβητεί κανείς τη διείσδυση του «κόκκινου» υποψήφιου Κ. Πελετίδη.

     

    Διαβάστε επίσης:

    H επικινδυνότητα του Κασσελακικού Τραμπισμού

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη μάχη της αυτοδιοίκησης από σήμερα – Περιοδεία σε Βύρωνα και Κόρινθο

    Μέτρα για το κυκλοφοριακό: Περιπολίες και γερανοφόρα από σήμερα στον Κηφισό



    ΣΧΟΛΙΑ