• Πολιτική

    Handelsblatt: Ο Τσίπρας αφήνει κληρονομιά στη ΝΔ υψηλούς φόρους και χαμηλή ανάπτυξη

    • NewsRoom


    Με μελανά χρώματα περιγράφει τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ο ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της εφημερίδας “Handelsblatt” στην Αθήνα.

    «Η κληρονομιά του Τσίπρα: Η Ελλάδα παραμένει πάλι πίσω στην ανταγωνιστικότητα», αναφέρει σε άρθρο του ο παλαιότερος ανταποκριτής ευρωπαϊκής εφημερίδας στην Ελλάδα. Ο κ. Χέλερ αναφέρει πως «η επόμενη κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην οικονομική πολιτική. Οι υψηλοί φόροι και οι μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν έχουν δυσχεράνει το κλίμα».

    Όπως υπογραμμίζει, «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους πολίτες του ότι έχει καταφέρει να αφήσει πίσω του την κρίση. Στην πράξη, υπάρχει μια κάποια ανάπτυξη, αλλά πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 1,9%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 2,5%. Σε ορισμένους οικονομικούς παράγοντες η οικονομία της Ελλάδας υποχωρεί, δεν αναπτύσσεται».

    Σύμφωνα με το άρθρο, από το 2011 έως το 2014, λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφήρμοσε η Ελλάδα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έφθασε από την 58η θέση στην 50η, σε σύνολο 63 χωρών. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να εξαφανίσει κάθε προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης ρίχνοντας την Ελλάδα στην 56η θέση. «Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο η Κροατία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Το άρθρο κάνει αναφορές στην υπεφορολόγηση  της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς της ένα μέρος της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. «Η ελληνική μεσαία τάξη υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τις υψηλές εισφορές. Η φορολογική πολιτική είναι μία από τις κύριες αιτίες της μεγάλης πτώσης των ποσοστών της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές. Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μια πολιτική που θα ωφελήσει την Ελλάδα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.



    ΣΧΟΛΙΑ