Πολιτική

Handelsblatt: Ο Τσίπρας υποσχέθηκε «αλλαγή», αλλά επέστρεψε στο «ρουσφέτι»!

  • NewsRoom
Τσίπρας


Σκληρή κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό ασκεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εστιάζοντας στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για δεκάδες χιλιάδες νέες προσλήψεις.

Το άρθρο του παλαιότερου ανταποκριτή οποιασδήποτε ευρωπαϊκής εφημερίδας στην Αθήνα, Gerd Höhl, αναφέρεται στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα όταν εξελέγη πρωθυπουργός στα τέλη Ιανουαρίου 2015, όταν υποσχόταν να αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, πλησιάζοντας ξανά οι εκλογές, καταφεύγει σε μεθόδους γνωστές εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Τα «ρουσφέτια».

«Ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για την «αλλαγή» και όμως ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που έκανε ήταν να επαναφέρει την τουρκική λέξη «ρουσφέτι». Μία λέξη που έχει στοιχειώσει την ελληνική πολιτική εδώ και δεκαετίες», αναφέρει το άρθρο .

«Ρουσφέτι είναι η μαγική λέξη με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κρατήσει ικανοποιημένη την «πελατεία» τους εδώ και γενιές. Η λέξη προέρχεται όχι τυχαία από την τουρκική rüsvet. Περιγράφει αυτό που γινόταν κατά την περίοδο του οθωμανικού ζυγού με την «ανάθεση ευνοιών» με τις οποίες οι πολιτικοί συντηρούσαν τα πελατειακά τους δίκτυα. Το πιο πολύτιμο εκλογικό δώρο που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής, ένας υπουργός ή μία κυβέρνηση, πάντα είναι ένας διορισμός στο δημόσιο», επισημαίνει ο αρθρογράφος,

«Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί όλων των κομμάτων στην Ελλάδα αντιδρούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία», αναφέρει.

«Ο Τσίπρας έκανε αυτήν την εβδομάδα πολλές καρδιές να χτυπήσουν όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα: 16.000 θέσεις θα προκηρυχθούν μέχρι το 2019 και άλλες 18.000 τον επόμενο χρόνο. Εκτός αυτού, και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προανήγγειλε με τη σειρά του 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών», προσθέτει η Handelsblatt.

«Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση προχωρά στην προκήρυξη νέων θέσεων απασχόλησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Με τους μαζικούς αυτούς διορισμούς ο Τσίπρας ελπίζει να κερδίσει μεγαλύτερο έδαφος. Εξάλλου, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι και οι πιο πιστοί ψηφοφόροι του», καταλήγει το άρθρο της Handelsblatt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στον κόσμο του ο Τσίπρας: Τώρα τάζει παροχές μεγαλύτερες κι από όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού θα γίνουν οι 34.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απάντηση Μητσοτάκη στις υποσχέσεις Τσίπρα: Τα προβλήματα δεν λύνονται με διορισμούς στο Δημόσιο


ΣΧΟΛΙΑ