• Πολιτική

    Guardian: Πρωταγωνιστής μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπέρασε και τον Μαδούρο


    Τον πιο λαϊκιστή πολιτικό στον κόσμο αναζήτησε μέσω ενός κουίζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian, με το αποτέλεσμα να έχει αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην κορυφή!

    Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας χώρισε τους πολιτικούς μεταξύ αυτών της Αριστεράς και αυτών της Δεξιάς. Στη συνέχεια, η Team Populism -ένα δίκτυο πολιτικών επιστημόνων – ανέλυσε τα κείμενα τουλάχιστον δύο προεκλογικών ομιλιών των εν λόγω πολιτικών, δίνοντας βάση στην έκταση της ρητορικής του λαϊκισμού που περιέχονταν σε αυτές.

    Στη συνέχεια ο Guardian κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν κατά πόσο θεωρούν λαϊκιστές τους συγκεκριμένους πολιτικούς, και να διαπιστώσουν κατά πόσο συγκλίνει η άποψή τους με αυτή των αναλυτών.

    Στην λίστα των Δεξιών πολιτικών πρωταγωνιστεί, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Team Popularism, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ο Τραμπ πριν τον Τραμπ», ενώ λίγο πίσω του βρίσκεται ο Στιβ Μπάνον, πετυχαίνοντας σκορ μεγαλύτερο και από αυτό του Αμερικανού προέδρου για τον οποίο μάλιστα έγραφε λόγους κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Έκτοτε πραγματοποιεί ομιλίες δαιμονοποιόντας τις διάφορες ελίτ και τις αγορές, σε Ευρώπη και Αμερική.

    Στην τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών της Δεξιάς βρίσκεται ο πρώην επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας, Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, χάρη κυρίως στις κορώνες του κατά την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Brexti στο δημοψήφισμα του 2016. Τη νύχτα μάλιστα του δημοψηφίσματος, είχε επίσης εκτοξεύσει λαϊκιστικές κορώνες τη νύχτα του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, όταν έκανε λόγο για «νίκη για τον πραγματικό λαό, τον κανονικό λαό, τον αξιοπρεπή λαό». Στη συνέχεια ακολουθεί ο Ιταλός επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πάντως βρίσκεται στο επίπεδο του «σχεδόν λαϊκιστής».

    Από την πλευρά των αριστερών πολιτικών, την έκπληξη κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ανάλυση της  Team Populism κατάφερε να εκτοξευθεί στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας μάλιστα το ίδιο σκορ με τον Δεξιό Βίκτορ Όρμπαν! Σύμφωνα με τους αναλυτές, το υψηλό σκορ του Τσίπρα μοιάζει να είναι προϊόν των προεκλογικών ομιλιών του για τις εκλογές του 2015 πριν από τη αλλαγή στάσης του απέναντι στους δανειστές για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μοιράζεται την θέση με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες  Ομπραδόρ, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το σκορ που συγκεντρώνει από τους αναλυτές ο ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποίησε μία στιβαρή λαϊκιστική ρητορική, όταν δήλωσε ότι «το σύστημά μας είναι διαλυμένο και η οικονομία μας κατακερματισμένη». Λίγο πιο πίσω, πλησιάζοντας το σκορ του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ο Δημοκρατικός Μπέρνι Σάντερς.

    Στον αντίποδα, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να λαϊκίζει σε μικρότερη κλίμακα, στο ίδιο επίπεδο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Ομπάμα, αν και οι τελευταίες του ομιλίες είχαν κάποια ανεπαίσθητα στοιχεία λαϊκισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ