• Πολιτική

    Guardian: «Η Ελλάδα σε πλήρη αντίθεση με την Ε.Ε- Επιτέλους θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος»

    • NewsRoom

    Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είχε γίνει στόχος των Βρυξελλών για την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου


    Αφιέρωμα στην ισχυρή εξαγγελία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια πρότυπα κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας παράλληλα την αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό, κάτι που, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, ήταν φανερό από τη συμπεριφορά των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάπνιζαν απροκάλυπτα σε δημόσιους, κλειστούς χώρους.

    «Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το ‘χαν σε τίποτα να ανάψουν τσιγάρο στις επιβλητικές αίθουσες της αθηναϊκής βουλής. Τόσο διαδεδομένη ήταν η συνήθεια, που μια πυκνή ομίχλη από καπνό τσιγάρου αιωρούνταν συχνά πάνω από την καφετέρια του κτιρίου, μερικά μέτρα από την αίθουσα, όπου κάποτε οι βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου των 300 εδρών», αναφέρει χαρακτηριστικά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

    Το άρθρο συνεχίζει, υπενθυμίζοντας «Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες μετά από την ημερομηνία εφαρμογής της απαγόρευσης, οι βουλευτές υποχρεώνονται επιτέλους να συμμορφωθούν με αυτή», τονίζεται, κάνοντας ευθεία αναφορά στην εξαγγελία της νέας κυβέρνησης για πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του νόμου, μετά από πολλά χρόνια, όπου ο σχετικός κανονισμός παρέμενε απλά γραμμένος στα χαρτιά.

    Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι, το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Εννιά χρόνια μετά, οι Έλληνες βουλευτές συμμορφώνονται με τον δικό τους αντικαπνιστικό νόμο», περιλαμβάνει δηλώσεις του Δημήτρη Ταράντσα, ενός εργαζόμενου στην καφετέρια της Βουλής εδώ και 18 χρόνια. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ταράντσας στις δηλώσεις του προς τη βρετανική εφημερίδα, «τα πράγματα σίγουρα αλλάζουν» αφού «για πρώτη φορά, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος».

    Ο εργαζόμενος ανέφερε, επιπλέον, ότι, μέχρι τη Δευτέρα, ακόμα και τα μεταλλικά τασάκια που βρίσκονται στο μοναδικό σημείο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα – τον προθάλαμο της καφετέριας – θα τοποθετηθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με ολόκληρο το κτίριο να γίνεται επίσημα «ζώνη μη καπνιστών».

    Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη: «Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ένθερμος αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει: Να εφαρμόσει την απαγόρευση που ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο εξίσου συνειδητοποιημένος σε θέματα υγείας προκάτοχός του, είχε προσπαθήσει να θέσει σε ισχύ, σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα. Με το 27% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή στους πίνακες με τις χώρες καπνιστών της Eurostat, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό εμφανίζει φθίνουσα τάση», εξηγεί το δημοσίευμα.

    Ταυτόχρονα, η αρθρογράφος του δημοσιεύματος αναφέρει ότι ελάχιστα μέτρα υπήρξαν τόσο αμφιλεγόμενα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου νόμου ως «ενδεικτική της έμφυτης τάσης των Ελλήνων να αντιδρούν στην εξουσία». Η εφημερίδα προσθέτει ότι, μετά τον Παπανδρέου και μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κανένας άλλος ηγέτης δεν έδωσε τόση έμφαση στην ανάγκη να περιοριστεί αυτή η επιβλαβής συνήθεια.

    «Ο Κυριάκος είναι φανατικός αντικαπνιστής. Όλοι διστάζουν να καπνίσουν μπροστά του. Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, αλλά και προσωπική υπόθεση», δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή από το κόμμα, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία της.

    Παραθέτοντας μια σειρά από τους λόγους, οι οποίοι συνέβαλαν στο να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, συμπεριλαμβάνοντας και τη νοοτροπία των Ελλήνων επιχειρηματιών να προβάλλουν αντίσταση και να αρνούνται να συμμορφωθούν με τον κανονισμό, το δημοσίευμα δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για έλλειψη της απαιτούμενης προσοχής, ώστε ο νόμος να τεθεί σε εφαρμογή.

    Η αρθρογράφος, μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στα μέλη της κυβέρνησης, που πρώτα παραβίαζαν τον νόμο, αψηφώντας τον δημόσια και δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής, που μαρτυρούσε αδιαφορία για το εν λόγω ζήτημα.

    «Σε πλήρη αντίθεση με άλλα κράτη της Ε.Ε, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη με καπνιστές, που δεν δίσταζαν να ανάψουν δημόσια τσιγάρο. Η αποκορύφωση αυτής της αντικομφορμιστικής τάσης ήρθε όταν ο Παύλος Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου, καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών», υπενθυμίζει το δημοσίευμα.



    ΣΧΟΛΙΑ