• Πολιτική

    Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι προεκλογικές παροχές του Τσίπρα έφαγαν το υπερπλεόνασμα του 2019

    • NewsRoom


    Την έγκρισή του για τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα πριν της ευρωεκλογές, έδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο ωστόσο διστάζει να προβεί σε δική του κοστολόγηση των μέτρων, αλλά στηρίζεται σε αυτή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εκτίμηση η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στους υπολογισμούς των ίδιων των υπουργείων.

    Ωστόσο, στη τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή επισημαίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 ουσιαστικά εξαντλήθηκε, καθώς πριν καν ολοκληρωθεί το μισό της χρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να αντλήσει το 0,55% από το 0,6% του ΑΕΠ, που είναι ο ετήσιος στόχος.

    «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα στην ΕΕ προβλέπει διατήρηση των πρωτογενών και συνολικών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια καθώς και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ για το 2019», αναφέρει η εισαγωγή της Έκθεσης, προσθέτοντας ωστόσο πως «οι προβλέψεις αυτές αναθεωρούνται εκ των πραγμάτων μετά την ψήφιση μιας σειράς επεκτατικών μέτρων που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε επεξεργασμένα τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, την αναμόρφωση των συντάξεων χηρείας, την καταβολή ειδικού συνταξιοδοτικού επιδόματος (13η σύνταξη) και τη δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών προς την εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο».

     

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκο Κουτεντάκη, με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, υπολογίζει τον «λογαριασμό» των μέτρων ως εξής:

    · 441 εκατ. ευρώ η προβλεπόμενη (για το β΄εξάμηνο) επίπτωση από τις μειώσεις ΦΠΑ

    · 830 εκατ. ευρώ η επίπτωση από την λεγόμενη 13η σύνταξη

    · 80 εκατ. ευρώ η επίπτωση από τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

     

    Από την άλλη θα υπάρξει αύξηση στα έσοδα κατά 59 εκατ. ευρώ για τις 120 δόσεις σε ΕΦΚΑ και 233 εκατ. ευρώ για τις 120 δόσεις σε ΑΑΔΕ. Ωστόσο, θα πρέπει να ειπωθεί πως οι θεσμοί έχουν αμφισβητήσει έντονα τα συγκεκριμένα νούμερα, ειδικά για την εφορία, κάνοντας λόγο για σημαντικές απώλειες. Το τελικό νούμερο που υπολογίζουν θα φανεί στην έκθεσή τους στις 5 Ιουνίου.

     

    Συνολικά, ο  λογαριασμός των μέτρων, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της ΒΟυλής βγαίνει στα 1,059 δισ. ευρώ.

    Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει, πάντως, πως το φετινό υπερπλεόνασμα μπορεί να καλυφθεί.  Ωστόσο , όπως ξεκαθαρίζει, «δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Με δεδομένο τον μόνιμο χαρακτήρα τους, η επίπτωσή τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα που θα αντισταθμίσουν το κόστος των προεκλογικών παροχών του Τσίπρα, προκειμένου να μπορούν να είναι πραγματικά «μόνιμα μέτρα».



    ΣΧΟΛΙΑ