• Διεθνής πολιτική

    Ζελένσκι: Ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας – Αναπόφευκτο και δίκαιο

    • Μαρία Βε
    Ζελένσκι - Πούτιν

    Β. Ζελένσκι – Β. Πούτιν


    Ο πόλεμος σταδιακά «επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας», ανέφερε αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μετά από ένα αιματηρό Σαββατοκύριακο μαχών στη βορειοανατολική Ουκρανία, αλλά και την επίθεση με drones που σημειώθηκε στη Μόσχα τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Ο Ζελένσκι τόνισε ότι είναι μια «αναπόφευκτη, φυσιολογική και δίκαιη διαδικασία», να επιστρέψει η σύγκρουση στα «συμβολικά» κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας.

    Ανέφερε δε ότι αναμένει από τη Ρωσία να επιτεθεί σε κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας, ενώ αξιωματούχοι συζήτησαν με τις περιφερειακές Αρχές το Σαββατοκύριακο «όλα τα πιθανά σενάρια», καθώς και την αντιμετώπισή τους.

    Ο Ζελένσκι ανάφερε ότι είναι σημαντικό να ανοικοδομηθούν οι υποδομές πριν από τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνοντας όμως ότι «η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η άμυνα, η προστασία του κράτους και του λαού».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές, η Ουκρανία συνεχίζει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της, η οποία εξελίχθηκε πιο αργά από το αναμενόμενο.

    Σε αναζήτηση συμμάχων

    Την ίδια στιγμή, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν εντείνει τις συνομιλίες τους με εξωτερικές κυβερνήσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κάθε πλευρά, προσπαθεί να βρει συμμάχους σε αυτή την ατελείωτη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τον αρχηγό του επιτελείου της Ουκρανίας Andriy Yermak.

    Οι εγγυήσεις της Ουκρανίας θα ισχύουν έως ότου γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Yermak και θα καλύπτουν αμυντική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και κυρώσεις στη Ρωσία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού η Μόσχα δήλωσε ότι προσάρτησε τέσσερις περιοχές της χώρας.

    Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές αρχές φέρονται να προσβλέπουν στην Κίνα, τη Βραζιλία και μέρη της Αφρικής.

    Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τη στενή φιλία της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα, ενώ υποσχέθηκε να ενισχύσει τους οικονομικούς, πολιτικούς και τους δεσμούς ασφαλείας με το «παρείσακτο» κράτος, σε μία επιστολή που μοιράστηκε με τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν.

    Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Ρώσοι δίνουν προτεραιότητα στην τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιτραπεί η επιστράτευση περισσότερων ανδρών, ενώ στα μέσα Ιουλίου, αυξήθηκε το ανώτατο όριο ηλικίας για στράτευση από τα 27 στα 30, διατηρώντας το κατώτερο όριο των 18 ετών.

    Επιπροσθέτως, ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, ωστόσο, όπως υποστήριξε, το Κίεβο δεν είναι διατεθειμένο να ξεκινήσει συνομιλίες.

    Σχετικά με το θέμα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όσο η χώρα συνεχίζει να κατέχει το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας.

    Κρεμλίνο: «Πράξεις απόγνωσης» σε ένα «σκηνικό αποτυχιών» τα χτυπήματα της Ουκρανίας

    Όσον αφορά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία, το Κρεμλίνο τις περιέγραψε ως «πράξεις απόγνωσης» σε «σκηνικό αποτυχιών».

    Ταυτόχρονα, ο γραμματέας Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε επανειλημμένα στις ενέργειες της Ουκρανίας ως «τρομοκρατικά» χτυπήματα.

    Εκφράζοντας η δική του άποψη για τα γεγονότα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε λόγο ξανά για πυρηνικά όπλα λέγοντας πως:

    «Φανταστείτε αν η αντεπίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ήταν επιτυχής και απέκοπτε ένα τμήμα των εδαφών μας, τότε θα αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε ένα πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από διάταγμα του Ρώσου προέδρου».

    Σημειώνεται ότι τα σχόλια ήρθαν μετά από αναφορές για φονικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ντόνετσκ και τη γενέτειρα Ζελένσκι, Κριβί Ριχ.

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν όταν η Ρωσία χτύπησε ένα πολυώροφο διαμέρισμα στην πόλη.

    “Δυστυχώς, τραγικά νέα. Τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί στο Κριβί Ριχ. Ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. Επίσης, προσωπικό έκτακτης ανάγκης έχει ήδη διασώσει τέσσερα άτομα. Ένα από αυτά είναι ένα παιδί. Η επιχείρηση αναζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσαν οι Αρχές της πόλης.

    Τόνοι σιτηρών καταστράφηκαν

    Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 τόνους σιτηρών σε διάστημα 9 ημερών αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών,

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές λιμένων της Ουκρανίας αρκετές φορές μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ουκρανικά στρατεύματα: Ανακατέλαβαν 15 τ.χλμ στα ΝΑ

    Ουκρανία: Το Κίεβο κάνει λόγο για σφοδρές μάχες στα βορειοανατολικά

    TASS: Ουκρανικά drones έπληξαν τη Μόσχα – Τι λέει η Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ