Διεθνής πολιτική

Ζελένσκι: Επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στο Μπαχμούτ – Για «ατίμωση» μιλά ο Πριγκόζιν

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι


Για εκτεταμένες επιθέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος του μετώπου του Ντονέτσκ, εναντίον ρωσικών θέσεων, κάνουν λόγο ο Guardian και το BBC. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει απωθήσει Ρώσους σε τουλάχιστον δύο περιοχές.

Επισήμως, πάντως, οι  Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «τοπικές» ενέργειες και όχι για επιθέσεις ευρείας κλίμακας. Αντίθετα, το Ρωσικό υπ. Άμυνας ανέφερε πως ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε απόψε «τα νέα που περιμέναμε», όπως είπε, από τους στρατιώτες που πολεμούν εντός και γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Είμαι ευγνώμων στον κάθε στρατιώτη, σε όλους τους υπερασπιστές μας, άνδρες και γυναίκες, που μας έδωσαν σήμερα τα νέα που περιμέναμε. Εξαιρετική δουλειά, στρατιώτες του τομέα της Μπαχμούτ!» είπε ο Ζελένσκι στο βραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ειρωνεύτηκε την «υστερική αντίδραση» της Ρωσίας σε κάθε ενέργεια των ουκρανικών δυνάμεων. «Βλέπουμε μέχρι ποιου σημείου η Ρωσία αντιδρά υστερικά σε κάθε πρόοδο που κάνουμε στον τομέα αυτόν, σε κάθε θέση που καταλαμβάνουμε. Ο εχθρός ξέρει ότι η Ουκρανία θα νικήσει», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ξεχώρισε «δύο μονάδες» οι οποίες «υπερασπίστηκαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις θέσεις μας, κατέστρεψαν τους κατακτητές και, το σημαντικότερο, προχώρησαν προς τα εμπρός».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απέκρουσε μια μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι από την άλλη διέψευσαν ότι έχει ξεκινήσει η μεγάλη, αναμενόμενη εδώ και μήνες, αντεπίθεση του Κιέβου, αν και ανέφεραν ότι πέτυχαν κάποια κέρδη κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Σε βίντεο των ενόπλων δυνάμεων, ρωσικές θέσεις φαίνονται να δέχονται πυρά και ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τμήμα του οικισμού Μπερχίβκα, βόρεια του Μπαχμούτ, κάνοντας λόγο για «ατίμωση».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα της ξεκίνησε μια «αμυντική επιχείρηση» που «περιλαμβάνει ενέργειες αντεπίθεσης», χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για τη μεγάλη αντεπίθεση που προαναγγέλλεται εδώ και μήνες από το Κίεβο.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων… σταυρώνοντας τα δάχτυλά του.

Υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι πιθανότητες επιτυχίας έχει η αντεπίθεση που σχεδιάζει η Ουκρανία. Ο Μπάιντεν «απάντησε» χωρίς να μιλήσει, υψώνοντας απλώς το χέρι και σταυρώνοντας τα δάχτυλά του.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Έκκληση για «σιγή» γύρω από την έναρξης της αντεπίθεσης

Warren Buffett: Οι δύο τράπεζες όπου εξακολουθεί να ποντάρει ο γκουρού των επενδύσεων

SEC: Δίωξη κατά της Binance και του ιδρυτή της για 13 παραπτώματαΣΧΟΛΙΑ