ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια στροφή που σηματοδοτεί πιθανή επανεμφάνιση έντασης με τη Μόσχα, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο ενός σφοδρού τριημέρου ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 αμάχους — ανάμεσά τους και τρία παιδιά.
Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, οι ενδεχόμενες κυρώσεις δεν θα πλήξουν το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, αλλά θα είναι στοχευμένες, ασκώντας προσωπική πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να προχωρήσει σε προσωρινή εκεχειρία. Ωστόσο, η τελική απόφαση παραμένει σε εκκρεμότητα, με τον Τραμπ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης, σε περίπτωση που θεωρήσει πιο αποδοτική την οδό της διπλωματίας.
Η στάση αυτή αντικατοπτρίζει την πάγια τακτική του Τραμπ να διατηρεί απευθείας επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. Η Wall Street Journal ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αντισταθεί για εβδομάδες στις πιέσεις για επιβολή πιο αυστηρών μέτρων, ελπίζοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ ήλπιζε ότι ο Πούτιν θα του έκανε «τη χάρη» και θα συμφωνούσε στην πρόταση για προσωρινή εκεχειρία.
«Κάτι του συνέβη – έχει τρελαθεί»
Την Κυριακή, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πάντα είχα πολύ καλή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κάτι του συνέβη. Έχει τρελαθεί εντελώς!». Κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για επιθέσεις εναντίον αμάχων και έκανε λόγο για «πυραυλικές και drone επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις χωρίς καμία απολύτως αιτία».
Ο Τραμπ επανέλαβε την πάγια εκτίμησή του πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν περιορίζεται σε μια τοπική σύγκρουση, αλλά επιδιώκει την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας — μια στρατηγική που, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει «στην πτώση της Ρωσίας».
Η μεγαλύτερη ρωσική επίθεση από την αρχή του πολέμου
Η νέα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης ξεκίνησε την Παρασκευή και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Η ουκρανική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 364 εναέρια μέσα, περιλαμβανομένων εννέα πυραύλων τύπου Kh-101 και 355 drones τύπου Shahed. Οι επιθέσεις χτύπησαν κυρίως κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Μιλώντας από το αεροδρόμιο του Μόρισταουν την Κυριακή, πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι είναι «απολύτως υπέρ» της επιβολής κυρώσεων. «Δεν ξέρω τι στο καλό συνέβη στον Πούτιν», είπε. «Μιλάμε για ειρήνη και εκείνος ρίχνει πυραύλους στο Κίεβο. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που βλέπω».
Νομοθετική πίεση από το Κογκρέσο
Παράλληλα με τις σκέψεις του Τραμπ, το Κογκρέσο κινείται ταχύτατα για την ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα. Η Γερουσία ενέκρινε διακομματικό νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε χώρες που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο. Το σχέδιο νόμου, το οποίο συντάχθηκε από τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος) και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ (Δημοκρατικός), πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (81 υπέρ σε σύνολο 100) και αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί τελικά και από τη Βουλή, θα δεσμεύει τον πρόεδρο, ακόμα και αν ο ίδιος διαφωνεί, επιτρέποντάς του παράλληλα να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη, επικαλούμενος τη βούληση του Κογκρέσου.
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εκρηκτική, και οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν αν ο Τραμπ θα επιλέξει την πολιτική της πίεσης ή θα επανέλθει στη γραμμή της προσωπικής συνεννόησης με τον Πούτιν.
Διαβάστε επίσης
Ρουμανία: Ο ακροδεξιός Καλίν Τζορτζέσκου αποχωρεί από την πολιτική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Ιούνης 3 πρωθυπουργών, τι θα γίνει στις 30 του μήνα, το παρασκήνιο του υπουργικού, ποιος υπουργός έχει… τζουκ μποξ κι ο βουλευτής με την εφαρμογή και τη σύζυγο
- ΟΠΕΚ+: Διατηρεί σταθερά τις ποσοστώσεις πετρελαίου ενόψει της αναθεώρησης παραγωγής του Ιουλίου
- Ευρωαγoρές: Πτώση παρά τη νέα άνοδο των μετοχών της αμυντικής βιομηχανίας
- Ferrari: Ένταση με το Χάμιλτον
