• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Ο πρόεδρος του BBC και ο Μπόρις Τζόνσον διαψεύδουν οποιαδήποτε «διαπλοκή» για τη χορήγηση δανείου

    • NewsRoom
    Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

    Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον


    Ο πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ υποστήριξε σήμερα ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έγκριση ενός δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν άλλος παρά μόνο να συστήσει έναν παλιό φίλο που επιθυμούσε να βοηθήσει έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, στα τέλη του 2020.

    Ο Σαπρ, πρώην τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, σημείωσε ωστόσο ότι η επιτροπή ελέγχου των υποψηφίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να ελέγξει αν τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν το BBC αφότου διορίστηκε ο ίδιος.

    Ο Τζόνσον και ο Σαρπ βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times που ανέφερε ότι ο δεύτερος βοήθησε τον τότε πρωθυπουργό να βρει εγγυητές ώστε να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών. Στη συνέχεια ο Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC. Την εποχή που έκανε τις «συστάσεις» ο Σαρπ είχε ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του BBC και του προσφέρθηκε η θέση αυτή τον Ιανουάριο του 2021.

    «Το BBC δεν έχει κανέναν ρόλο στην τοποθέτηση του προέδρου και οποιεσδήποτε ερωτήσεις αφορούν την κυβέρνηση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης σήμερα.

    Ο Σαρπ ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό του BBC ότι δεν επιθυμεί η υπόθεση αυτή να περισπάσει τον οργανισμό από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

    «Δεν είχα εμπλοκή στην έγκριση του δανείου ή τον ορισμό του εγγυητή και δεν διακανόνισα καμία χρηματοδότηση» υποστήριξε στην επιστολή του. «Αυτό που έκανα ήταν να συστήσω τον (παλιό φίλο) Σαμ Μπλάιθ στον εν λόγω αξιωματούχο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

    Ο Μπλάιθ είναι επίσης μακρινός εξάδελφος του Τζόνσον.

    Ο Σαρπ υποστηρίζει ότι συμφώνησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν θα ασχολιόταν περαιτέρω με το θέμα ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων. Λέει ότι δεν αναμίχθηκε στη διαδικασία χορήγησης του δανείου και δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απ’ όσα γράφτηκαν στον Τύπο για το δάνειο ή τον εγγυητή του.

    Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε σήμερα ότι η διαδικασία διορισμού του Σαρπ ήταν αυστηρή και ανεξάρτητη ενώ ο Τζόνσον, μιλώντας στο Sky News, χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα γράφονται. «Ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένας καλός και σαφός άνθρωπος αλλά δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα προσωπικά οικονομικά μου», είπε.

    Ο ίδιος ο Σαρπ είπε ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι διορίστηκε με αξιοκρατικά κριτήρια και ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία προσλήψεων. Για λόγους διαφάνειας, η επιτροπή ελέγχου των υποψηφιοτήτων θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

    Διαβάστε επίσης

    Βέλγιο: Βασιλικό διάταγμα για τον περιορισμό εξαγωγών φαρμάκων σε περίπτωση κρίσης

    “Μηδενική ανοχή στη διαφθορά” λέει το Κίεβο μετά τη σύλληψη του υφυπουργού Υποδομών για δωροδοκία



    ΣΧΟΛΙΑ