• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Εκτός κυβέρνησης η υπουργός Εσωτερικών – Το σκεπτικό του Σούνακ

    • NewsRoom

    Σουέλα Μπράβερμαν, πρώην ΥΠΕΣ Βρετανίας


    Εκτός κυβερνητικού σχήματος έθεσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ξεκίνησε τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του.

    Το γραφείο του Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι θα αντικαταστήσει την Μπράβερμαν.

    Νωρίτερα, η κυβέρνηση προέβη και σε μια ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώθηκε νέος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Cleverly έγραψε στο Χ: «τιμή μου που διορίστηκα υπουργός Εσωτερικών».

    «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η δουλειά μου είναι να κρατώ τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα ασφαλείς», πρόσθεσε.

    Ο Κάμερον ανέφερε σε δήλωσή του ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα «τρομακτικό σύνολο διεθνών προκλήσεων» εν μέσω συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

    «Σε αυτή τη στιγμή της βαθιάς παγκόσμιας αλλαγής, το πιο σημαντικό για αυτή τη χώρα είναι να σταθεί δίπλα στους συμμάχους της, να ενισχύσει τις συνεργασίες της και να διασφαλίσει ότι η φωνή της θα ακουστεί», τόνισε.

    «Ενώ είμαι εκτός πολιτικής πρώτης γραμμής τα τελευταία επτά χρόνια, ελπίζω ότι η εμπειρία μου – ως Συντηρητικός Ηγέτης για έντεκα χρόνια και Πρωθυπουργός για έξι – θα με βοηθήσει να βοηθήσω τον Πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», συνέχισε.

    Η “αμφιλεγόμενη” Μπράβερμαν

    Όσον αφορά την εδώ και καιρό “αμφιλεγόμενη” Μπράβερμαν, άσκησε ευρεία κριτική στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αφού έστειλε μια επιστολή στους Times, αγνοώντας τις οδηγίες της Ντάουνινγκ Στριτ και κατηγορώντας την αστυνομία του Λονδίνου για πολιτική μεροληψία στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων.

    Τον Οκτώβριο του 2022, υπέβαλε παραίτηση από την ίδια θέση στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας, λόγω σοβαρής παραβίασης του υπουργικού κώδικα, καθώς έστειλε επίσημο έγγραφο από προσωπικό email.

    Η Τρας έκανε δεκτή την παραίτηση σημειώνοντας ότι: «Αποδέχομαι την παραίτησή σας και σέβομαι την απόφαση που λάβατε. Είναι σημαντικό να τηρείται ο υπουργικός κώδικας και το απόρρητο του υπουργικού συμβουλίου να γίνεται σεβαστό».

    H Μπράβερμαν έχει αναφερθεί επίσης επανειλημμένα στις πορείες υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο ως «πορείες μίσους».

    Στην επιστολή της στους Times, ανέφερε ότι οι διαμαρτυρίες «θυμίζουν ανησυχητικά» προηγούμενα σκηνικά στη Βόρεια Ιρλανδία – σχόλια που καταδικάστηκαν ευρέως ως εμπρηστικά και ανακριβή.

    Ορισμένες ακροδεξιές ομάδες μάλιστα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Λονδίνο μετά τα σχόλιά της, τα οποία επικρίθηκαν ως υπονόμευση της εμπιστοσύνης στην αστυνομία ενόψει της Ημέρας Εκεχειρίας το Σάββατο.

    Η Braverman προκάλεσε επίσης την οργή του κοινού νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν περιέγραψε την έλλειψη κατοικίας ως «επιλογή τρόπου ζωής».

    Δεν είναι τυχαία λοιπόν η κίνηση του Σούνακ να την θέσει εκτός κυβέρνησης.

    Με τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσπαθεί να εδραιώσει την ηγεσία του και να δώσει ώθησή στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του, το οποίο ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών πριν από τον Ιανουάριο του 2025.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι και επίσημα «κουτσή πάπια»

    Βρετανία: Ο Ντέιβιντ Κάμερον νέος υπουργός Εξωτερικών

    Έκρηξη σε σπίτι στην Κηφισιά που ανήκει σε κατασκευαστή



    ΣΧΟΛΙΑ