• Διεθνής πολιτική

    Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ψαλιδίζει την απόστασή του από τον πρωτοπόρο Λούλα

    • NewsRoom
    Ζαΐχ Μπολσονάρου

    Ζαΐχ Μπολσονάρου (EPA/Joedson Alves)


    Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού νυν προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος όμως έχει ψαλιδίσει τη διαφορά σε δημοσκόπηση της MDA που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο.

    Ειδικότερα, ο Λούλα εξασφαλίζει 42,3% έναντι 34,1% του Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MDA τον Μάιο, ο Λούλα συγκέντρωνε 40,6% έναντι 32% του Μπολσονάρου.

    Ο Λούλα προβλέπεται να επικρατήσει του Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας 50,1% έναντι 38,8% του αντιπάλου του. Το προβάδισμα των 11,3 ποσοστιαίων μονάδων είναι μικρότερο από αυτό που διατηρούσε ο Λούλα τον Μάιο (14%) και τον Δεκέμβριο (18%).

    «Η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων, Λούλα και Μπολσονάρου, εξακολουθεί να μειώνεται», σχολίασε ο διευθυντής της MDA Μαρσέλο Σόουζα, ο οποίος επισημαίνει ότι η αρνητική ψήφος για τον Μπολοσονάρου είναι 10% υψηλότερη από εκείνη για τον κεντροαριστερό αντίπαλό του, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα υπέρ του Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του Λούλα ντα Σίλβα δείχνει μέλη της εργατικής τάξης, Ρωμαιοκαθολικούς και κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών της βορειοανατολικής Βραζιλίας.

    Στον αντίποδα, ο Μπολσουνάρου αντλεί τη δύναμή του από τα πιο εύπορα στρώματα της κοινωνίας, μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας, κατοίκους των νότιων και κεντροδυτικών πολιτειών, καθώς και του Αμαζονίου.

    Οι κύριες ανησυχίες των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση ήταν οι υψηλές τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα, τις οποίες ο Μπολσονάρου επεδίωξε να αντιμετωπίσει, καθώς και η ανεργία, την οποία ο Λούλα υπόσχεται να μειώσει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία.

    Στη δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT) συμμετείχαν 2.002 ψηφοφόροι. Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 25 και 28 Αυγούστου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ερντογάν: «Αναρωτιόμαστε πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στην παρενόχληση με τους S300»

    Gazprom: Παρατείνεται η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1



    ΣΧΟΛΙΑ