• Διεθνής πολιτική

    Βουλγαρία: Βασίζεται στην ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του διαδρόμου που συνδέει Αλεξανδρούπολη με Δούναβη

    • NewsRoom
    O υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ

    O υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ


    “Η Βουλγαρία συνεργάζεται εξαιρετικά καλά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Έχουμε διάφορα έργα, με μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια και τις υποδομές. Μερικά από τα έργα άρχισαν πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

    “Μετά την εκλογή της Νάντια Καλβίνο στην προεδρία της ΕΤΕπ στα τέλη του 2023, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρόκειται να γίνει πολύ πιο δραστήριο και γρήγορο στη χορήγηση δανείων και να εισέλθει σε ορισμένους όχι αρκετά παραδοσιακούς τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία και ειδικότερα τα αγαθά διπλής χρήσης”, δήλωσε ο Βασίλεφ.

    Ο υπουργός εκτιμά ότι η διευρυμένη εντολή της τράπεζας είναι κάτι θετικό για τη βουλγαρική βιομηχανία, δεδομένης της ουσιαστικής παρουσίας της Βουλγαρίας σε αυτούς τους τομείς.

    “Η Βουλγαρία διαθέτει ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών”, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι η χώρα εργάζεται σκληρά με την Ελλάδα και τη Ρουμανία για την κατασκευή του διαδρόμου Βορρά-Νότου, αρχίζοντας με έναν αυτοκινητόδρομο και μια ταχεία σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέουν την Αλεξανδρούπολη (στο Αιγαίο Πέλαγος) με τη Ρούσε και τη Σιλίστρα (στον Δούναβη). Μια διακυβερνητική συμφωνία συντάσσεται και γίνονται ρυθμίσεις για να συσταθεί μια κοινή εταιρία για τη διαχείριση αυτού του σημαντικού έργου προκειμένου να μην επηρεαστεί από ενδεχόμενες πολιτικές ταραχές. Ο Βασίλεφ δήλωσε ότι οι βουλγαρικοί θεσμοί θα συνεργαστούν με την ΕΤΕπ ως χρηματοδοτικός εταίρος.

    Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η σύσταση ενός ταμείου σε κεντρικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό των λεωφορείων σε μεγάλο μέρος των πόλεων και την αντικατάστασή τους από ηλεκτρικά λεωφορεία συζητήθηκε σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την πρόεδρο Καλβίνο. “Αυτό προϋποθέτει μια επένδυση κεφαλαίου και νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της ΕΤΕπ και μπορεί να εξεταστούν τον επόμενο ενάμιση χρόνο”, δήλωσε ο Βασίλεφ.

    Διαβάστε επίσης

    Σύμμαχοι Πούτιν προς Μακρόν: Όσα στρατεύματα στείλετε στην Ουκρανία θα έχουν την τύχη του στρατού του Ναπολέοντα

    Ζαχάροβα για Κυπριακό: Η Βρετανία δεν έχει ξεπεράσει την αποικιοκρατική πολιτική της

    Τουρκία: Προωθούνται αλλαγές στην «Κόκκινη Βίβλο» Εθνικής Ασφαλείας



    ΣΧΟΛΙΑ